САЩ подсилват потенциала си за защита на Ормузкия пролив
САЩ подсилват потенциала си за защита на Ормузкия пролив / снимка: Reuters, архив

Пентагонът е информирал Конгреса на САЩ за разработен план за подсилване на средствата за отбрана на Ормузкия пролив срещу евентуален опит на Иран да затвори този стратегически важен воден път, предаде АФП, като се позова на публикация във вестник „Уолстрийт джърнъл”.

Планът предвижда в района на Ормузкия пролив да бъде разположено ново оборудване за откриване и обезвреждане на морски мини, посочва вестникът, като се позовава на анонимен добре информиран военен източник. Едновременно с това се модернизира въоръжението на разположените в района военни кораби на САЩ с цел да се повиши ефикасността на системите им при отбрана срещу евентуално нападение по море.

През Ормузкия пролив, който свърза Персийския с Оманския залив, преминава 40 на сто от световния износ на петрол по вода, посочва АФП. Иран, който е обект на силен натиск от страна на Запада заради съмнения, че осъществява програма за създаване на ядрено оръжие, заплаши в края на миналата година, че ще затвори Ормузкия пролив, ако срещу него бъде използвана военна сила, допълва БТА.

През януари министърът на отбраната на САЩ Лион Панета обяви, че Вашингтон няма намерение да взема мерки за засилване на военното си присъствие в района на Ормузкия пролив, тъй като „е напълно готов” да се справи с всеки опит на Иран да затвори водния път, припомня АФП.