САЩ плащат около 180 000 долара за всеки час полет на президентския Боинг
САЩ плащат около 180 000 долара за всеки час полет на президентския Боинг / снимка: Reuters, архив

Военновъздушните сили на САЩ плащат по 179 750 долара на час за експлоатацията на президентския Боинг-747. Това посочва в нов доклад под наслов "Президентските пътешествия: политика и разходи", публикуван в понеделник, изследователската служба към Конгреса на САЩ, съобщи ИТАР-ТАСС.

Държавният глава разполага с два специално оборудвани Боинга-747. Случва се да използва и други машини, но всеки самолет, на който се качва, получава обозначение "ВВС-1", напомнят авторите на документа.

Вицепрезидентът на САЩ използва главно Боинг-757, а първата дама - Боинг-737. Разходите за експлоатацията на тези машини не се посочват в доклада, предава БТА. За въздушните пътешествия на висшите ръководители на САЩ и съпругите им се използват военни самолети от съображения за сигурност.

Не всички техни пътувания обаче се признават за официални. Част от полетите, включително за предизборни нужди, се определят като "политически" и разходите за тях впоследствие се възстановяват. Съответните директиви са разработени през 1982 г. по времето на Роналд Рейгън и се смята, че са валидни и днес.

Разграничението обаче важи само за вътрешни полети. Всички пътувания на първите лица на САЩ в чужбина автоматично се обявяват за официални, добавя агенцията.