САЩ няма да намалят едностранно ядрения си арсенал, заяви Лион Панета
САЩ няма да намалят едностранно ядрения си арсенал, заяви Лион Панета / снимка: Reuters

Съединените щати нямат намерение в никакъв случай да намалят едностранно ядрения си арсенал. Това даде да се разбере министърът на отбраната на САЩ Лион Панета след изявлението на президента Барак Обама, според когото Вашингтон "разполага с повече ядрени оръжия" от необходимото, предаде Франс прес.

Пентагонът е предоставил на Обама "известен брой варианти" за съкращаване на американския ядрен арсенал и "е ясно, че тези варианти в никакъв случай не са едностранни", заяви Панета пред журналисти в самолета за Отава, където той ще разговаря с колегите си от Канада и Мексико. "Всички те се опират на евентуални двустранни преговори с руснаците", уточни той.

На международната среща на върха за ядрената сигурност в Сеул президентът на САЩ заяви, че страната му "разполага с повече ядрени оръжия, отколкото е нужно". Съединените щати могат допълнително да съкратят ядрения си арсенал, поддържайки стратегическата му възпираща сила, допълни той.

Представител на САЩ обяви по-късно, че на среща с новоизбрания президент на Русия Владимир Путин през май Обама ще предложи да бъде обсъдено ново съкращаване на ядрените оръжия, посочва АФП.

Новият договор за ядрено разоръжаване СТАРТ, влязъл в сила в началото на 2011 година, предвижда Русия и САЩ да ограничат до 1500 броя на ядрените бойни глави, монтирани на разположени вече оръжия, за всяка от страните. Не се вземат предвид тактическите ядрени оръжия, посочва БТА.

САЩ са организирали структурно ядрения си арсенал като "триада", включваща междуконтинентални ракети, стратегически подводници и бомбардировачи, напомня агенцията.

"Трябва да поддържаме ядрената триада, това е съществена част от нашата политика и стратегия", добави Лион Панета.