САЩ намекват за въоръжаване на сирийските бунтовници
САЩ намекват за въоръжаване на сирийските бунтовници / снимка: Reuters

Американският държавен секретар Хилари Клинтън се опитва да засили дипломатическите усилия срещу режима на сирийския президент Башар Асад при посещение тази седмица в Северна Африка. В същото време някои страни започнаха да проучват възможността от въоръжаване на бунтовниците в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Клинтън заминава за Лондон за конференция за Сомалия, но американски служители ще използват международната среща, за да подготвят голямата конференция за бъдещето на Сирия, която ще се състои по-късно тази седмица в Тунис. Визитата идва в момент, когато администрацията на Барак Обама открехва възможността за международна военна подкрепа за въоръжената опозиция в Сирия,отбелязва АП.

В координирани изявления Белият дом и Държавният департамент заявиха, че все още се надяват на политическо решение. Но изправени пред всекидневните убийства на цивилни от страна на режима на Асад, служителите загърбиха предишната си строга позиция срещу въоръжаване на сирийските бунтовници. Остава неясно обаче каква роля САЩ ще играят в осигуряването на такава помощ. "Не искаме да предприемаме действия, които биха допринесли за по-нататъшно милитаризиране на Сирия, защото това може да тласне страната по опасен път", каза говорителят на Белия дом Джей Карни пред репортери. "Ние обаче не изключваме допълнителни мерки, ако международната общност изчака твърде дълго и не предприеме нужните действия", добави той.

Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд използва почти същите думи, за да опише променящата се позиция на администрацията, отбелязва БТА. "От наша гледна точка не смятаме, че има смисъл да допринасяме сега за по-голямо милитаризиране на Сирия". "Не искаме спиралата на насилието да продължи. Но ако не успеем да накараме Асад да се поддаде на натиска, може да обмислим допълнителни мерки", каза тя.

Нито един от двамата говорители не уточни какво има предвид под допълнителни мерки. Има обаче все повече призиви, в това число от някои конгресмени, международната общност да въоръжи бунтовниците.

Официалните коментари идват след внимателната преценка на генерал Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, който каза по Си Ен Ен през уикенда, че Вашингтон все още не знае достатъчно за опонентите на Асад. "Докато не постигнем по-голяма яснота за това кои са те и какво са те, смятам, че е рано да се говори за въоръжаването им", каза Демпси.

Руският заместник- външният министър Генади Гатилов отбеляза, че призивите в САЩ за създаване на забранена за полети зона над Сирия е открито подстрекателство към силов сценарий, съобщи ИТАР-ТАСС. Гатилов направи това изказване във връзка с публикувано в САЩ писмо на известни политически дейци с призив за създаване на забранена за полети зона в Сирия и хуманитарни коридори. Той коментира също изказването на сенатор Джон Маккейн за въоръжаване на опозицията в Сирия. "Смятаме, че подобно изказване е призив за силов сценарий, а това е неприемливо", каза Гатилов. По думите му ООН и Червеният кръст смятат създаването на хуманитарни коридори за нереалистична задача.

Русия се надява партньорите й от Съвета за сигурност на ООН да подкрепят инициативата на Москва в Сирия да бъде изпратен специален представител на генералния секретар на световната организация. Това заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, предаде ИТАР-ТАСС. "Сериозно сме разтревожени от съобщенията за трудна хуманитарна ситуация в Сирия", изтъкна руският дипломат. По думите му, Русия е предложила генералният секретар на ООН по поръчение на Съвета за сигурност да изпрати свой представител в Сирия "с цел да бъде установено истинското положение на нещата" и за провеждане на срещи "с всички страни, включително сирийското правителство, за да се гарантира безопасно доставяне на хуманитарна помощ".

Русия подкрепя усилията на Червения кръст за постигане на всекидневно двучасово примирие в Сирия за доставка на хуманитарна помощ, добави Лукашевич. "Настоятелно приканваме всички сирийски страни да спрат насилието. Това се отнася и за официалните власти, и за опозицията, която трябва да се разграничи от екстремистите", подчерта руският дипломат. "Подобни стъпки се очаква да подпомогнат незабавното започване на общосирийски диалог като единствен път към политическо-дипломатическо уреждане на ситуацията в тази страна - каза Лукашевич. - Съвместно с международните си партньори Русия е готова енергично да действа за постигане на тази цел, включително на терена на ООН".

Сирийската опозиция настоя пред международната общност за създаване на "защитени зони" в Сирия, предаде Франс прес. На конференцията на приятелите на Сирия Сирийският национален съвет ще се опита да осигури получаването на хуманитарна помощ и създаването на зона за сигурност във вътрешността на Сирия, обяви представител на СНС на пресконференция в Париж. "Призоваваме за незабавна хуманитарна помощ за районите, най-тежко засегнати от конфликта, и за създаване на защитени коридори за хуманитарните конвои. Те могат да бъдат осигурени, ако Русия се ангажира да накара режима да гарантира преминаването им при пълна сигурност и така да бъде намалена нуждата да бъдат охранявани с военна сила", подчерта СНС. "Призоваваме приятелите на Сирия да предприемат допълнителни мерки за опазване на сирийския народ чрез създаване на защитени зони в граничните райони и като бъде осигурена протекция на бежанците, които ще потърсят там убежище", допълни представителят на сирийската опозиция.

СНС изрази освен това мнение, че военната интервенция в Сирия може да се окаже единственото решение за прекратяване на продължаваща почти година сирийска криза, в която загинаха хиляди хора, предаде Ройтерс.

СНС призова участниците в конференцията в Тунис да не пречат на страните, които желаят да подпомогнат сирийската опозиция чрез изпращане на военни съветници и оръжие или обучение на бунтовниците, ако режимът на Башар ал Асад продължи да отхвърля арабския план за прекратяване на насилието срещу цивилни, допълва Франс прес.