САЩ, ЕС и Иран окачествиха преговорите в Истанбул като положителни
САЩ, ЕС и Иран окачествиха преговорите в Истанбул като положителни / снимка: Reuters

Белият дом окачестви резултатите от състоялите се в Истанбул преговори на "шесторката" - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия - и Иран като "положителен първи етап", предаде Франс Прес от Картахена.

Както страните от "шесторката", така и Иран пристъпиха към дискусиите в Истанбул по ядрената програма на Техеран, заявил пред журналисти заместник-съветникът на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на националната сигурност Бен Роудс.

Обама е в петия по големина колумбийски град Картахена, където участва в срещата на високо равнище на Организацията на американските държави.

Ирански и европейски представители изразиха увереност в постигнатото на срещата в Истанбул, след като бе съобщено, че на 23 май преговорите ще продължат в Багдад, предаде Асошиейтед прес.

"Сега искаме да преминем към постоянен процес на диалог", заяви ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън пред журналисти. Тя определи тази първа среща като полезна и конструктивна. "Ще се срещнем на 23 май в Багдад", допълни тя. "В преговорите ще се търси напредък по отделни стъпки при реципрочен подход", подчерта Аштън.

Според АП тези думи са признак, че международната общност е готова да реагира положително спрямо Иран, ако Техеран предостави доказателства, че няма намерение да използва ядрената си програма за военни цели. Аштън обяви, че Иран има право да развива ядрена програма за мирни цели, като добави, че "принципната основа" за бъдещите преговори трябва да бъде договорът за неразпространение на ядреното оръжие, посочва БТА.

Източник от иранската делегация, цитиран от Франс прес, потвърди, че на следващата среща в Багдад ще бъдат договорени техническите подробности по глобалните преговори.

Секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Саид Джалили, който е и ръководител на иранската делегация за преговорите с "шесторката", също изтъкна, че Техеран настоява като основа за по-нататъшния диалог да бъде използван договорът за неразпространение на ядреното оръжие, в това число и клаузите, които допускат развитието на дейности по обогатяване на уран. Истанбулският кръг от преговорите доказа, подчерта той, че "с Иран не може да се води диалог с езика на заплахите". "Ние станахме свидетели на известен напредък... Има и различия в мненията, но точките, по които се договорихме, са важни", подчертал Джалили на пресконференция. Според него следващият кръг на преговорите ще бъде посветен на мерки за изграждане на доверие, като една от точките ще бъде вдигането на санкциите срещу Техеран.