Саркози иска дълбоки промени в структурата на Европа
Саркози иска дълбоки промени в структурата на Европа / Sofia Photo Agency

Френският президент Никола Саркози, чиято страна от днес поема на ротационен принцип председателството на ЕС, призова по обществената телевизия "Франс 3" за дълбоки промени в начина, по който се изгражда Европа.

Той подчерта, че днес "Европа тревожи и още по-лошо - малко по малко нашите съграждани се питат дали в крайна сметка националните структури не са в по-добра позиция да ги защитават, отколкото европейските структури". "Това е връщане назад, а когато има връщане назад - това означава, че има грешка в начина, по който се изгражда Европа", каза Саркози, добавяйки, че "следователно трябва да се направят дълбоки промени в нашия начин за изграждане на Европа".

Френският президент изтъкна, че от "Европа се очаква да защитава европейците срещу рисковете от глобализацията и това е, което не върви". "Трябва да се разсъждава за това как да се направи така, че Европа да защитава европейците в ежедневния им живот", призова той.

Саркози иска френското председателство да работи под знака на конкретни проекти. Той призна, че ирландското "не" на референдума за Договора от Лисабон, прави френските приоритети по-трудни за осъществяване. "Ирландското "не" усложнява задачата ни. Първият приоритет за нас е да ограничим проблема до ирландците, а другите страни да продължат с ратифицирането. Не трябва да се бърза, но и нямаме твърде много време", каза той.

На въпрос за увеличението на цените на петрола Никола Саркози наблегна върху необходимостта от таван на данъка добавена стойност /ДДС/ върху петрола, въпреки отказа на неговите европейски партньори за момента. 27-те "отказаха /да приемат/ решението, което исках да взема веднага", обясни Саркози. "Те обаче приеха в качеството си на председател на ЕС да проведа заедно с Европейската комисия проучване по въпроса, за да се вземе решение през октомври", каза той. Френският държавен глава изрази мнение, че Централната европейска банка трябва "да постави въпроса за икономическия растеж, а не просто за инфлацията". Централната банка на ЕС, чиято политика на силното евро Саркози често критикува, трябва в четвъртък да увеличи основния си лихвен процент. Инфлацията в еврозоната за първи път достигна прага от 4% през юни. "Инфлацията днес се дължи на взрива на цените на суровините, тогава да не ми обясняват, че за да се борят с инфлацията, трябва да качват лихвите", заяви френският президент. Той обяви, че ще предложи на своите европейски партньори ДДС "върху всичко, което е екологично" /включително чисти сгради и коли/ да бъде намален на 5.5%. "Не е нормално когато си купите /екологично/ чиста кола, тя да струва по-скъпо от една замърсяваща кола. Не е нормално когато строите апартамент или къща, които са с икономични системи за енергия, това да ви струва по-скъпо, отколкото когато строите къща, която не е икономична", заяви още той.

"Следователно ще ви предложа за всичко екологично и по-конкретно сгради с високо ниво на екологичност да бъде 5.5%. Това е борба, която ще водя", наблегна Саркози, като призна, че не разчита тя да завърши преди края на френското президентство. Климатът е сред най-важните приоритети на Саркози през 6-те месеца на френското председателство. Франция иска да постигне споразумение до края на председателството за съвкупност от мерки за околната среда, които да са обединени под името "климатично-енергиен пакет". Саркози подчерта по повод имиграцията, че "да" или "не" на една страна от ЕС при искане на прием от страна на чужденец трябва да важи и за другите /страни/". Защитавайки европейския пакт за имиграцията и даването на убежище, което трябва да представи на 7 и 8 юли министърът на имиграционната политика Брис Ортфьо, президентът заяви: "Да постигнем съгласие за една политика, която ни защитава всички.Това е смисълът на европейския пакт за имиграцията".

Изтъквайки, че "един политически бежанец може да представи 27 досиета в 27 страни, да има 26 отказа /за политическо убежище/ и да получи едно "да", Саркози заяви: "Съжалявам, но "не"-то в една страна трябва да важи за всичките. "Да"-то на една страна трябва да важи за всичките". Той подчерта, че трябва да има обща имиграционна политика. Посочвайки, че има "450 млн. млади африканци под 17 г. и че Афика е на 13 км. от Европа, френският президент добави, че всички заедно трябва да работят за една голяма политика за развитие. (БГНЕС)