Руският посланик постави условие за връщането си в Грузия
Руският посланик постави условие за връщането си в Грузия / netinfo

Посланикът на Русия в Грузия Вячеслав Коваленко съобщи, че ще се върне в Тбилиси едва, след като обвинените в шпионаж руски офицери бъдат освободени. Дипломатът заяви това днес в грузинската столица.

Както по-рано стана известно, Коваленко е бил извикан в Москва за консултации. В същото време руското външно министерство съобщи, че започва евакуирането на руските граждани от Грузия.

Ггрузинската полиция задържа петима руски военни, както и 11 граждани на Грузия. След като единият руски военен беше освободен, на останалите четирима бяха повдигнати обвинения в шпионаж. Грузинското външно министерство твърди, че руските военни са служители на Главното разузнавателно управление на Русия.

По данни на следствието, в Грузия те са събирали разузнавателна информация, вербували са агенти, подготвяли са терористични актове.

Руското Министерство на външните работи оцени случващото се като провокация и поиска руснаците незабавно да бъдат освободени. Министерството вече предприе редица ответни стъпки, например руското посолство в Тбилиси прекрати издаването на визи на грузински граждани.