Руският парламент увеличи наказанието за издаване на държавна тайна и измяна
Руският парламент увеличи наказанието за издаване на държавна тайна и измяна / снимка: Reuters, архив

Държавната дума (долната камара на руския парламент) прие на последно четене поправки в Наказателния кодекс на Руската федерация, насочени към увеличаване на наказанието за шпионаж и издаване на държавна тайна, предаде ИТАР-ТАСС.   

Документът разширява дефиницията на държавна измяна, като включва и „оказване на финансова, материално-техническа, консултантска и друга помощ на чужда държава, на международна или чуждестранна организация”, които се опитват да навредят на „сигурността, конституционния строй, териториалната и държавната цялост на РФ”.

Включването на международните организации към адресатите на държавната тайна е заради това, че те често се използват като прикритие от чуждите спецслужби, обясни заместник-директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Юрий Горбунов.

Наказателният кодекс се допълва и с нов член 283.1, който предвижда наказателна отговорност за незаконно получаване на сведения, представляващи държавна тайна, чрез похищение, измама, подкуп, шантаж, принуждаване или заплаха за използване на насилие. Това престъпление ще се наказва с глоба в размер от 200 000 до 500 000 рубли или със затвор до четири години. Ако бъде извършено от група лица с прилагане на насилие, с причиняване на тежки последици или с използване на специални технически средства, същото деяние ще се наказва със затвор от 3 до 8 години.  

Според опозиционната партия „Справедлива Русия” промените в Наказателния кодекс могат да бъдат тълкувани произволно и на практика означават, че всеки руски гражданин, който е имал контакти с чужденец, може да бъде обвинен в опит да подкопае държавния строй, отбелязва Ройтерс.

За да влязат в сила, предложените промени трябва да бъдат одобрени от Съвета на федерацията (горната камара на парламента) и да бъдат подписани от президента Владимир Путин, посочва БТА.

След връщането на Путин в Кремъл през май властите прокараха през парламента поредица закони, които опозиционни политици и активисти окачествиха като разправа с дисидентите в Русия.