/ iStock/Getty Images
Руският политолог и социолог Борис Кагарлицки беше обвинен в отправяне на „публични призиви към тероризъм”, обяви неговият адвокат, цитиран от Франс прес.

Днес сутринта профилът на Борис Кагарлицки, който може да бъде осъден до 7 години в затвор, не фигурира вече на сайта на Московския университет за социални и икономически науки, където преподава.

Според адвоката му 64-годишният политолог отрича всички отправени обвинения.

Кагарлицки „никога не е подкрепял или оправдавал тероризма”, заяви адвокатът. „Целта на всичките му речи е да се опита да изкара на светло проблемите, пред които Руската федерация се изправя”, добави той.

През май 2022 година, Кагарлицки беше обявен за „чуждестранен агент” в Русия след началото на руската инвазия в Украйна от февруари същата година. Този етикет значително затруднява дейността на лица и организации, квалифицирани по този начин.

Кагарлицки „е бил политически затворник между 1982 и 1983 г.” според биографията му на сайта на университета. Той е автор на много публикации и изследвания за лявото политическо движение в Русия и по света.

От началото на руската офанзива в Украйна и приемането на закон, забраняваш критичната реч, много независими руски медии бяха принудени да прекратят дейността си в страната, а голям брой противници на режима бяха прокудени или вкарани в затвори.
Любомир Мартинов, Деян Милков/БТА