Руска военна колона навлезе в Абхазия
Руска военна колона навлезе в Абхазия / снимкa: БГНЕС

Колона от около 80 руски бойни машини, сред които бронетранспортьори, камиони и блиндирани джипове, навлезе в сепаратистката грузинска провинция Абхазия, предаде Франс прес, позовавайки се на информация на неин репортер в грузинския град Зугдиди.

Колоната, пристигна от района на грузинския град Сенаки, премина покрай град Зугдиди, който е най-близо до Абхазия, и навлезе в сепаратистката република през село Руки.

Друга колона от руски военни машини, превозващи стотици военнослужещи, напредва към Южна Осетия. Колоната е потеглила от околностите на грузинския град Гори, на около 60 км от грузинската столица Тбилиси.

По-рано днес руски войници напуснаха пътна блокада, която бяха разположили на магистралата между Тбилиси и Гори.

Руският президент Дмитрий Медведев и други руски представители обещаха, че руските военни ще се изтеглят от Грузия до петък вечерта, с изключение на буферните зони около Абхазия и Южна Осетия, припомня БТА.

Русия „запазва правото си да увеличи“ броя на миротворците в Грузия „в случай на необходимост“, съобщи пък заместник-началникът на ГЩ на руската армия генерал Анатолий Ноговицин.

Той каза още, че Русия ще запази контрол над стратегически път, свързващ грузинската столица Тбилиси с Черно море, след като приключи изтеглянето на войските си. Ноговицин представи на пресконференция днес карта, на която е отбелязана „зоната на отговорност“ на руските миротворци. Тя включва дълги отсечки от главния път, свързващ Западна и Източна Грузия. Зоната включва основната част от пътя, който свързва главния грузински пристанищен град Поти с град Сенаки в Западна Грузия, където руските войски контролират важно военно летище, съобщи Ноговицин.

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес пристигна днес в Южна Осетия. Той е първият представител на ООН, който посещава областта от началото на конфликта между Русия и Грузия.

Гутерес, който е на четиридневно посещение в региона, се срещна в сряда в Москва с руския външен министър Сергей Лавров и подчерта важността на принципа за спазване на правото за завръщане по родните им места на всички бежанци. Според Върховния комисариат за бежанците повече от 25 000 души в Западна и Централна Грузия имат нужда от хуманитарна помощ. Днес Червеният кръст съобщи, че бежанците продължават да се завръщат в столицата на Южна Осетия Цхинвали.

ЕС ще предостави допълнителна хуманитарна помощ на Грузия в размер на 5 милиона евро, предназначени за жертвите на руско-грузинския конфликт, съобщиха източници от Брюксел.

Тези средства се прибавят към спешната помощ от 1 милион евро, които ЕК вече деблокира на 10 август. „Достъпът до пострадалите от конфликта зони остава най-сериозното препятствие пред нашия хуманитарен отговор“, съобщи еврокомисарят по развитието Луи Мишел. „Призовавам руските власти да осигурят на хуманитарните служители пълен и сигурен достъп до хората, които имат нужда от помощ“, каза още той.