Русия ще използва военни средства, ако САЩ разположат ПРО в Европа
Русия ще използва военни средства, ако САЩ разположат ПРО в Европа / снимкa: БГНЕС

В случай на разполагане на американски противоракетен щит в Европа Руската федерация ще реагира не с дипломатически, а с военно-технически методи, заяви руското министерство на външните работи във връзка с подписания договор между САЩ и Чехия, като добави, че "това става на фона на сериозни противоречия в чешкото общество и не увеличава сигурността нито на Чехия, нито на Европа като цяло".

"Ако договореностите със САЩ, подлежащи на ратификация в чешкия парламент, все пак придобият юридически обвързващ характер и край нашите граници започне реално разполагане на американска стратегическа ПРО, то тогава ще бъдем принудени за реагираме не с дипломатически, а с военно-технически методи", се казва в комюнике на външното министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Няма никакво съмнение, че приближаването на елементи на стратегичесикя арсенал на САЩ към територията на Русия може да бъде използвано за отслабване на нашия възпиращ потенциал.

Разбираемо е, че руската страна в такава ситуация ще предприема адекватни мерки за компенсиране на създавания потенциал за заплаха за нашата национална сигурност. Но това не е наш избор", продължава текстът.

Декларацията на руското министерство на външните работи припомня руската позиция: "Ние сме против американския проект, способен да подкопае стабилността и сигурността не само в общоевропейски, но и в глобален мащаб". Изразява се разочарование, че "руската алтернатива - създаване на действително колективна система за сигурност срещу ракетни заплахи - по същество е игнорирана. Всички наши аргументи бяха изслушани, но съвсем не бяха взети под внимание - напротив, всички мерки за прозрачност и контрол, които ни се предлагаха по-рано и можеха поне някак да намалят руските опасения, бяха оттеглени от американската страна", изтъква руското министерство.