Русия се безпокои от възможността Грузия да прибегне до сила
Русия се безпокои от възможността Грузия да прибегне до сила / netinfo

Русия е обезпокоена, че Грузия може да се опита да реши проблемите си с двата сепаратистки района - Абхазия и Южна Осетия, като прибегне до сила, каза президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Разтревожени сме от политиката на сегашните лидери, които искат да решат териториалните си проблеми с употреба на сила. Това ни безпокои най-много и трябва да го предотвратим", каза Путин в прекия диалог в ефир на няколко радио- и телевизионни станции.

Путин отхвърли твърденията, че руските власти умишлено депортират само грузинци заради нелегално влизане в Русия. Държавният глава посочи, че се експулсират нелегални имигранти отвсякъде, без да назовава държави.

В серията въпроси от руски и чуждестранни граждани Путин отговори и на японец, живеещ на брега на Японско море, който изрази тревога от близостта на севернокорейския ядрен опит на 9 октомври.

Международната общност не трябва да изолира Северна Корея, търсейки изход от кризата с ядрения опит, каза президентът. Той нарече изпитанието неприемливо и добави, че споделя тревогите на японския зрител не само заради това, че опитът е бил извършен на 177 километра от руската граница.

Според Путин една от причините Пхенян да извърши теста е фактът, че не всички участници в шестстранните преговори за ядрената програма на Северна Корея са намерили верния тон.

"Никога не трябва един от участниците да бъде изтласкван в ъгъла и да бъде поставян в ситуация, от която не може да излезе", продължи президентът.

Въпреки че Путин не посочи конкретно нито един от участниците – Северна и Южна Корея, Русия, САЩ, Китай и Япония, той явно намекна за твърдата линия на поведение на Вашингтон.

Северна Корея изпраща сигнали, че е готова да се върне на масата за преговори, ако й бъдат гарантирани националните интереси в сигурността и ядрената енергия за мирни цели, заяви Путин. Той изрази надежда, че с добрата воля на всичките шест страни ще се намери решение.

Президентът коментира и проблемите с имиграцията в Русия. Той призова министрите спешно да въведат ред в имиграционното и трудовото законодателство, за да се предотврати избухване на расистки прояви.

"Целта е да се даде работа първо на гражданите на Руската федерация", каза Путин. Той отговори на въпрос от северноруския град Кондопога, чиито жителите се разбунтуваха през септември срещу монопола на имигрантите върху местния пазар на труда.

Пряката линия на въпроси и отговори продължи рекордни 2 часа и 54 минути. Путин успя да отговори на 52 въпроса, зададени му лично. Общо 2,3 милиона души са поискали да се свържат с президента.