Русия призова ОССЕ да изпрати наблюдатели на референдума в Крим
Русия призова ОССЕ да изпрати наблюдатели на референдума в Крим / БГНЕС

Русия призова Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдатели в Крим, които да следят противоречивия референдум за независимостта на Крим от Украйна.

Външният министър заяви, че "страната призовава ръководството на ОССЕ, страните членки в организацията и Службата за демократични институции и правата на човека да прекратят практиката на "двойните стандарти" и да обмислят поканата от кримските власти да участват в наблюдението на референдума" в неделя.

Участието на наблюдатели ще "бъде в съответствие с принципите на ОССЕ и ще допринесе за деескалацията на ситуацията в региона", се казва в изявлението на външното министерство на Русия.

Наблюдатели на ОССЕ без успех опитаха няколко пъти да влязат в Крим, припомня БГНЕС.

Външното министерство заяви, че кримските власти в понеделник са изпратили покана на ОССЕ да наблюдава референдума. По-рано през седмицата председателят на Организацията Дидие Буркхалтер заяви, че предстоящият референдум "трябва да бъде счетен за незаконен" в тази си форма, тъй като изключват наблюдението от ОССЕ.

Междувременно Германия зави, че резултатите от предстоящия референдум в Крим ще бъдат "без значение". Според говорителя на германското външно министерство, вотът "може да се тълкува като покачване на ескалацията в ситуацията". "Резултатите са без значение", каза той два дни преди вота в рускоговорящия регион на Украйна.

Говорителят спомена и за краткия срок за подготовка на референдума и ограниченията, наложени от двата въпроса, на които гражданите на Крим ще трябва да отговорят. "В този т.нар. референдум няма възможност хората да кажат дали са доволни от статуквото", каза той.

Гласоподавателите ще трябва да избират между два варианта: да се присъединят към Русия или "значително укрепване на автономността им в рамките на Украйна".

И двете опции "представят значителни промени" на ситуацията на полуострова, каза говорителят на германското външно министерство. Според него, организирането на референдума за само 10 дни предизвиква "големи съмнения" относно това дали може да бъде проведен ефективно.