Русия подкрепи решението на Крим да излезе от Украйна
Русия подкрепи решението на Крим да излезе от Украйна / БГНЕС

Руският парламент ще се придържа към "историческия избор" на Крим, когато по-късно този месец хората от украинския регион гласуват на референдум присъединяването му към Русия, съобщи говорителят на руската долна камара.

"Ние ще уважим историческия избор на кримския народ. Подкрепяме свободния и демократичен избор на Крим", каза говорителят на Държавната дума Сергей Наришкин по време на срещата с делегацията на депутатите от Крим начело с председателя на Кримския парламент Владимир Константинов.

Ден преди срещата парламентът прие референдумът за бъдещия статут на Крим да се изтегли на 16 март. На референдума ще бъдат представени два въпроса - дали Крим да стане част от Руската федерация и дали да се върне конституцията от 1992 година, според която Крим е автономен регион в състава на Украйна.

Наришкин призна, че решението е свързано с необходимостта да се гарантират "правата и свободите на гражданите и просто да се защити човешкия живот" в Крим, на фона на сътресенията в Украйна, посочва БГНЕС. Той добави, че въпросът е провокиран и от "историческа и духовна" гледна точка.

Проруските лидери в Крим прогнозират, че народът ще гласува предимно "за" присъединяването му към Русия.