Русия може да напусне Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег
Русия може да напусне Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег / netinfo

Русия може да бъде принудена да напусне Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег, ако към него не се присъединят и други страни, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Според мен трябва да работим за това този руско-американски договор да придобие глобален характер, в противен случай ще ни бъде трудно да останем в рамките на договора", каза Путин, който днес прие в президентската резиденция в Ново Огарьово край Москва държавният секретар на САЩ Кондoлиза Райс и министърът на отбраната Робърт Гейтс.

Руският президент посъветва САЩ да не бързат да осъществят плана за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа.

"В процеса на тези нелеки преговори разчитаме, че няма да форсирате вашите предишни договорености с източноевропейски страни", каза Путин, обръщайки се към Райс и Гейтс.

Държавният секретар и ръководителят на Пентагона са в Русия за обсъждане на плановете на САЩ за изграждане на глобална система за противоракетна отбрана, както и проблема с ядрените програми на Иран.

Вчера Райс каза, че плановете за разширяване на американската ПРО в Полша и Чехия се запазват, но иска да изслуша руските предложения за сътрудничество, за да се преодолее опозицията на Москва, посочва Асошиейтед прес.

"Ясно заявихме, че се нуждаем от обектите в Чехия и Полша, въпреки че има значителен интерес към руските идеи за сътрудничество, като общото ползване на радарна станция от съветско време в Азербайджан.

Освен с Путин Кондoлиза Райс и Робърт Гейтс ще се срещнат във формат "2 плюс 2" с руския външен министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Анатолий Сердюков, а по-късно ще бъдат на вечеря с първият руски вицепремиер Сергей Иванов, чиито пълномощия включват националната сигурност, и който доскоро бе министър на отбраната.