/ БГНЕС
Москва призова за диалог между Катар и съседите си в залива, обещавайки помощ в посредничеството на кризата. Това стана, след като руският външен министър Сергей Лавров се срещна с катарския си колега Мохамед бин Абдул Рахман ал-Тани.

"Забелязахме със загриженост новината за тази ескалация", каза Лавров в началото на разговорите в руската столица.

Няколко държави прекратиха дипломатическите си отношения с Катар

"Не можем да бъдем щастливи в ситуация, когато отношенията между нашите партньори се влошават. Ние сме в полза на разрешаването на всякакви разногласия чрез диалог", заяви Лавров.

Катар се стреми към подкрепа в чужбина, след като изпадна в изолация от своите арабски съседи, които я обвиняват в спонсориране на екстремистки групи. Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатическите връзки в понеделник и се опитаха да блокират страната по въздух и море.

Дипломатическият разрив с Катар - защо сега и кой би спечелил от това?

Лавров заяви, че Русия е "готова да направи всичко по силите си", за да помогне за разрешаването на кризата и каза, че е необходимо единство за борба с тероризма. Катар денонсира обвиненията срещу него и Ал-Тани по време на срещата си с Лавров нарече мерките срещу страната "незаконни".

Руски хакери стоят зад кризата с Катар, смятат от ФБР

Някои доклади твърдят, че руските хакери са помогнали да се предизвика кризата, но Москва е отхвърлила това като "застояла претенция" с "нулеви доказателства".
БГНЕС