/ Thinkstockphotos
Конфликтът на редица арабски страни с Катар може да нанесе вреди на Русия, но Москва няма да се откаже от сътрудничеството с Доха, пише "Ведомости".
 
В понеделник Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Йемен и Малдивите заявиха, че скъсват дипломатическите си отношения с Катар и смятат да преустановят въздушните и морските транспортни връзки с тази страна. Те обвиниха емирството във финансиране на терористични групировки; Катар отхвърли обвиненията.
 
7 държави прекратиха дипломатическите си отношения с Катар

Тази политическа криза съвсем не е добре дошла за Русия, убеден е бившият руски посланик в Саудитска Арабия Андрей Бакланов. През последните години има сериозен напредък в отношенията на Русия със страните от Залива, затова днешната ситуация е вредна за Москва.
 
Напоследък Катар активно взаимодейства с Русия в петролногазовата сфера, но ситуацията няма да се отрази особено на държавната енергийна компания "Роснефт" или на съвместните газови проекти, смята Сергей Вахрамеев от ръководството на инвестиционната компания GL Asset Management.
 
Катар отвърна на решението на арабските страни да прекратят дипломатическите си отношения

"Саудитска Арабия, Египет и други арабски страни наложиха един вид меки санкции, но Русия не е длъжна да се присъедини към тях и Саудитска Арабия, с която Русия сътрудничи най-вече в петрола, не може да повлияе", казва той.
 
От своя страна Катар сключи сделка с "Роснефт" въпреки санкциите на САЩ, а сега преговаря да купи 25% от руската "Независима петролногазова компания", която дори е включена в санкционния списък, посочва аналитикът.
 
Каквито и обвинения да повдигат официални арабски представители, основната причина за скъсването с Катар е геополитическото съперничество между емирството и Саудитска Арабия, смятат експерти от Русия и региона, говорили пред "Комерсант".
 
Дипломатическият разрив с Катар - защо сега и кой би спечелил от това?

Според тях растящите амбиции на Доха се подхранват от огромните й газови ресурси и най-влиятелната медия в региона - телевизия "Ал Джазира". От известно време властите в емирството водят в Близкия изток своя игра, без да се озъртат към Рияд.
 
Арабският свят тепърва ще преценява последиците. Експертите на "Комерсант" смятат, че независимо от заплашителните изявления едва ли ще се стигне до военни действия. Първо, саудитската армия е затънала в йеменския конфликт. Второ, САЩ едва ли ще склонят да се използва сила срещу техен съюзник, какъвто формално все още е Катар.
 
Според "Независимая газета", цитиран от Би Би Си, дипломатическото скъсване с държавите от Персийския залив може да тласне Катар към търсене на нови икономически партньори, съответно и Русия.
БТА