Руското външно министерство каза, че е обявило за персона нон грата 34 френски дипломати, които трябва да напуснат Русия в двуседмичен срок, предадоха ТАСС и Ройтерс.

„На 18 май в министерството на външните работи на Русия беше извикан посланикът на Френската република Пиер Леви, пред когото беше изразен решителен протест във връзка с провокативното и напълно необосновано решение на френските власти да обявят 41 сътрудници на дипломатическите учреждения във Франция за персона нон грата. Подчертано беше, че тази стъпка нанася сериозна вреда на руско-френските отношения и конструктивното двустранно сътрудничество“, заяви министерството.

„Като ответна мярка 34 сътрудници на френските дипломатически учреждения в Русия бяха обявени за персона нон грата. На тях им е наредено да напуснат територията на Русия в двуседмичен срок от момента на връчване на съответната нота на посланика“, каза ведомството.

Френското външно министерство заяви, че осъжда решението на Русия за изгонване на дипломатите.

През април Франция изгони 35 руснаци с дипломатически статут. По-късно през същия месец френското външно министерство обяви шестима руски агенти, представящи се като дипломати, за персона нон грата, след като разследване, извършено от вътрешното разузнаване, стигна до заключение, че те са работили против националните интереси на Франция, отбелязва Ройтерс.
БТА