Инструмент за наблюдение на изпълнението на проектите по отношение на укрепването на сгради със сеизмичен риск поиска румънският премиер Николае Чука. Това се случи по време на първото заседание на така наречения Междуинституционален комитет за анализ на сеизмичния риск, съобщи Аджерпрес.

Инструментът ще бъде разработен от министъра на развитието Чеке Атила, а проектите - съгласувани с местните власти. Те ще могат да се реализират не само с пари от държавния бюджет, но и с външно финансиране - включително чрез европейски средства, кохезионни фондове и по линия на Световната банка.  

Земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер разлюля Румъния

“Приоритет в момента са училища, болници и обществени сгради, в които работят голям брой хора”, уточни премиерът Николае Чука. 

366 искания на обща стойност 5,7 милиарда леи за 132 жилищни блока и 234 публични сгради са постъпили по линия на правителствената програма за укрепването на сградите със сеизмичен риск. На 1 март ще стане ясно кои са одобрените проекти, информира междувременно министърът на развитието Чеке Атила, цитиран от Аджерпрес.
Мартина Ганчева/БТА