Робърт Гейтс предупреди Русия да се изтегли от Грузия
Робърт Гейтс предупреди Русия да се изтегли от Грузия / netinfo

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че руската военна офанзива в Грузия може да има сериозни последици в дългосрочен план за американско-руските отношения в областта на сигурността, предаде Ройтерс.

"Ако Русия не отстъпи от агресивната си позиция и действия в Грузия, това може да повлияе неблагоприятно на американско-руските отношения за години занапред," каза Гейтс пред репортери. Той отбеляза, че САЩ не искат да се връщат към отношения от времето на Студената война с Русия. "Това определено не е нашето желание," каза той, цитиран от БТА.

Министърът отбеляза, че е изключена употребата на американска военна сила в Грузия. "Няма никакви изгледи за употреба на военна сила от САЩ в тази ситуация", каза той. Министърът на отбрана на САЩ отговори на въпроси за бъдещето на отношенията между САЩ и Русия на първата си пресконференция от началото на военния конфликт в Южна Осетия.

Руски войски продължават да окупират територии в западна Грузия и ги минират, заяви посланикът на Грузия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която обсъжда предложението на сегашния й председател, финландския външен министър Александър Стуб, за увеличаване на броя на военните й наблюдатели в Грузия от осем на 100, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Въпреки решението на президента на Руската федерация за изтегляне на войските, те продължават да прииждат и окупират части от Западна Грузия извън Южна Осетия, твърди грузинският посланик в ОССЕ Виктор Долидзе, цитиран от Асошиейтед прес.

Според Долидзе руски бронетранспортьори се връщат в Гори, където няколко сгради горят. Според него руските войници минират града. Руски бронирани машини се връщат и в Сенаки и град Поти, където има петролен терминал от ключово значение за крехката икономика на Грузия. По думите му руснаците плячкосват военната база в Сенаки и пристанището в Поти.

Русия очевидно разрушава грузинските военни летища и друга военна инфраструктура в Грузия в процеса на изтегляне на войските си, съобщи пожелал анонимност американски служител. Служителят се позовава на разкази на очевидци. По думите му руската стратегия изглежда като очевиден опит да се осакати и без друго отслабената грузинска армия. Той посочи, че руските сили правят каквото могат, за да попречат на Грузия да води военни действия в евентуален конфликт в бъдеще.

Трети френски самолет с 60 тона спешна хуманитарна помощ пристигна в Тбилиси, с което общата помощ на Франция за Грузия, без приноса на неправителствените организации, достигна един милион евро, предадоха Франс прес и БТА.

"Товарен самолет ДС-10, нает от френското външно министерство, пристигна в Тбилиси. Той носи 60 тона спешна хуманитарна помощ - палатки, походни легла, одеяла и предмети от първа необходимост, както и лекарства", съобщи помощник-говорителят на френското външно министерство Фредерик Дезаньо.

Във вторник и сряда френското министерство вече изпрати един самолет "Еърбъс" А-340 с хуманитарна помощ за Грузия.

В конфликта с Русия най-малко 100 000 души в Грузия са изселени, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Помощта на страните от ЕС за пострадалите от конфликта в Южна Осетия може да достигне 10 милиона евро, заяви представителят на Европейската комисия Джон Кланси, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия вече е взела решение за отпускане на 3 милиона евро помощ, а страните от ЕС са готови да отделят още няколко милиона, уточни той.

В Тбилиси кацна и втори американски военен самолет С-17 с хуманитарна помощ, съобщи Държавният департамент на САЩ.Първият американски С-17 пристигна в грузинската столица вчера. През последните няколко дни САЩ са доставили на Грузия хуманитарна помощ на стойност около 2 млн. долара под формата на медицински материали, палатки, завивки и вода, заяви във Вашингтон говорителят Робърт Ууд.