Рийд търси начини за справяне с имигрантите от България
Рийд търси начини за справяне с имигрантите от България / netinfo

Вътрешният министър Джон Рийд ще очертае плановете си за ограничаване на правото на хора от България и Румъния да работят във Великобритания, когато страните се присъединят към ЕС догодина.

Правителствена комисия ще реши дали да одобри плановете, които могат да включват ограничаване на броя на разрешенията за работа или квоти в определи области на икономиката. Обединеното кралство не наложи такива ограничения, когато към ЕС се присъединиха осем източноевропейски страни през 2004.

Българският министър за европейска интеграция Меглена Кунева заяви, че е разочарована от промяната в политиката. Около 600 хиляди души дойдихо във Великобритания от осемте страни, които влязоха в ЕС през 2004, което е много повече от очакваното.

Когато България и Румъния се присъединят към ЕС през януари техните граждани ще могат да пътуват свободно до Великобритания. Очаква се, обаче Рийд да заяви, че докато ограничен брой неквалифицирани работници ще бъдат допуснати да вършат работа като събиране на плодове, Великобритания няма да продължи политиката си на "отворени врати" по отношение на работата.

Очаква се, той да направи това съобщение след срещата на правителствената комисия днес. Ограниченията могат да се налагат само за срок до седем години според правилата на ЕС.

Външният министър Маргарет Бекет заяви, че предложенията трябва да бъдат "ефикасни и осъществими". "Водят се дискусии, но ние все още не сме взели решение," каза тя през репортери в Лондон след разговори с комисаря по разширяването на ЕС Оли Рен.

По-късно обаче лондонски вестници съобщиха, че вътрешният министър Рийд е надделял в споровете с външно министерство и е успял да наложи своите планове за контрол и ограничения върху достъпа на българи и румънци до пазара на труда. Политически кореспондент на ББС обаче съобщава, че правителството рискува, ако направи ограниченията много строги, да накара хиляди хора да се прехвърлят в сивата икономика.

Подобни опасения изказа и г-жа Маргарет Бекет, която смята, че българите и румънците ще бъдат хвърлени директно в обятията на нечестни работодатели. Българският министър г-жа Кунева заяви пред BBC News 24, че около 36 хиляди души от страната й искат да работят във Великобритания. Тя се надяваше, че те ще имат същите права като полските работници да дойдат в Обединеното кралство и да намерят свободно работа, както направиха поляците след 2004.