/ Gulliver/Getty Images
Документът призовава за спазване на международното хуманитарно право и за хуманитарен достъп
Съветът за сигурност на ООН не прие резолюцията на Белгия, Германия и Кувейт за прекратяване на огъня в Идлиб, тъй като двама от постоянните членове на съвета, Русия и Китай, гласуваха против нея, съобщава РИА Новости. Така за пореден път световните сили са разполовени на лагери и не се стига до ефективно решение за омиротворяването на разпокъсаната от война сирийска страна.

Лидерите на Русия, Иран и Турция обсъдиха Сирия на среща в Анкара

12 членове на Съвета за сигурност гласуваха за приемането на резолюцията, а един се въздържа.

По-рано Белгия, Германия и Кувейт внесоха в Съвета за сигурност проекторезолюция относно Идлиб с апел към всички страни в конфликта да прекратят огъня на 21 септември. Документът също така призовава за спазване на международното хуманитарно право и за предоставяне на хуманитарен достъп.

Башар ал Асад обяви амнистия за всички престъпления преди 14 септември


Русия и Китай представиха своята версия на резолюцията. Документът призовава за прекратяване на огъня в Идлиб от 20 септември.
 


"Прекратяването на военните действия няма да се прилага в случаи на военни операции срещу лица, групи, предприятия и организации, свързани с терористични групи, както е определено от Съвета за сигурност", се казва още в проекторезолюцията на Русия и Китай.
Агенция Фокус