Рене ван дер Линден: Новите обвинения срещу медиците са шокиращи
Рене ван дер Линден: Новите обвинения срещу медиците са шокиращи / netinfo

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ Рене ван дер Линден каза, че е получил стотици писма в подкрепа на осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени, че са заразили с вируса на СПИН 426 либийски деца, съобщи пресслужбата на ПАСЕ.

Писмата в подкрепа на медиците Рене ван дер Линден получил след началото на новия процес за клевета срещу тях и след потвърждаването на смъртните им присъди на 19 декември миналата година.

"Дълбоко съм развълнуван от тези писма, изпратени ми от хора упражняващи професията на медицинските сестри, от неправителствени организации и отделни хора от цял," посочва Рене ван дер Линден

Председателят на ПАСЕ изрази съжаление, че не може да отговори на всяко едно от получените от него писма.

Той нарече изпратените му писма израз на голяма солидарност със съдбата на медиците, която е най-добрата илюстрация за ужасната несправедливост, извършвана срещу петте българки и палестинеца.

"Намирам за още по-шокиращо, че след като бяха осъдени на смърт на базата на процес, белязан из основи от нередности и след като бяха измъчвани, сестрите и лекарят сега трябва отговарят по обвинения за клевета, предявени им от техните мъчители", каза председателят на ПАСЕ.

„Всички знаят, че сестрите и лекарят са невинни и е време те да бъдат освободени от затвора", допълва Рене ван дер Линден.