Референдумът в Румъния е невалиден, Бъсеску остава президент
Референдумът в Румъния е невалиден, Бъсеску остава президент / Reuters
Референдумът в Румъния е невалиден, Бъсеску остава президент
55595
Референдумът в Румъния е невалиден, Бъсеску остава президент
  • Референдумът в Румъния е невалиден, Бъсеску остава президент

За втори път румънският президент Траян Бъсеску оцеля на поста си след референдум, чрез който изпълнителната власт в северната ни съседка искаше да го свали. Държавният глава ще довърши мандата си, след като във вчерашното допитване се включиха по-малко от половината имащи право на глас румънци. Отишлите до урните едва 46% от избирателите не бяха достатъчни на румънското правителство да свали президента. Малка утеха за премиера Виктор Понта е, че 89% от явилите се гласуваха срещу Бъсеску.

През 2007 г. държавният глава спечели триумфално подобен референдум, след като ¾ от румънците го подкрепиха. Вчера те бяха призовани от кабинета на Понта да изхвърлят Траян Бъсеску от поста заради твърденията, че е превишил правомощията си. Той пък определи това като опит за преврат и призова хората да бойкотират гласуването.

Нужната избирателна активност от 50% не можа да бъде достигната вчера в северната ни съседка, въпреки сформирането на специални секции за гласуване по цялото румънско Черноморие, от които да могат да се възползват хилядите летуващи граждани.

В своята реч след вота президентът Траян Бъсеску все пак призна, че е загубил голяма част от подкрепата, която народът му гласуваше през последните години. През 2007 г. също имаше подобен референдум, в който Бъсеску спокойно спечели подкрепата на ¾ от румънските граждани.

Основните причини, посочени от правителството за вчерашния референдум, бяха, че президентът по нелегален начин е използвал специални разузнавателни средства и държавните служби за сигурност като цяло срещу своите политически врагове. Бъсеску беше обвинен и в това, че е притискал прокуратурата да гони по-усърдно дела срещу политическите му врагове - това всъщност беше и основната причина за първия референдум срещу президента преди пет години. Основните причини популярността на Бъсеску да спадне през последните години са подкрепата му на силни мерки за икономии в държавната икономика, както и подозрения във връзки с политическите и бизнес кръговете.

"Искам смяна на президента. Вече не мога да понасям тази мизерия в страната. Образованието е на възможно най-ниското ниво, заплатите и пенсиите са намалени, но без да бъдат взети и съответните икономически мерки. Не може да става въпрос за върховенство на закона - тук цари чист болшевизъм", каза той.

Самият референдум беше осъден от Европейския съюз, откъдето обвиниха премиера Виктор Понта в подкопаване на върховенството на закона. Именно заради Брюксел той въведе изискването за 50-процентов кворум, който в крайна сметка не беше достигнат.