Референдум в Румъния за отстраняването от длъжност на Бъсеску
Референдум в Румъния за отстраняването от длъжност на Бъсеску / netinfo

Над 18 милиона румънски граждани са призовани да гласуват на днешния референдум по въпроса за отстраняването от длъжност на президента на Румъния Траян Бъсеску, съобщава Ромпрес.

Румънците трябва да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте с отстраняването от поста на президента на Румъния Траян Бъсеску?".

В страната ще бъдат отворени над 17 хиляди избирателни секции, а в чужбина румънците ще могат да гласуват в 178 избирателни секции в 93 държави.

Девет избирателни секции ща бъдат отворени за румънските военни, които са мисия зад граница - в Афганистан, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина.

Отпечатани са над 20 милиона бюлетини, в които гласоподавателите трябва да посочат отговор "да" или "не" на поставения въпрос.

Гласуването ще започне в 8:00 часа и ще приключи в 20:00 ч. румънско /и българско/ време. Първите резултати ще бъдат съобщени малко след края на вота.

Траян Бъсеску бе отстранен от поста при гласуване в парламента на 19 април. Тогава 322 народни представители подкрепиха искането на опозиционните партии за отстраняване на президента, когото обвиниха в нарушаване на конституцията. Сто и осем народни представители гласуваха "против", 10 се въздържаха. Анкетна парламентарна комисия излезе със заключение, че Бъсеску е проявявал "пристрастно поведение", изоставил е "ролята си на политически посредник", съдействал е "за създаване на атмосфера на политическа нестабилност", и неоправдано е отказвал на назначи министри, предложени от премиера.

Съгласно промените в закона за референдумите, одобрени в началото на месеца от Конституционния съд, Траян Бъсеску може да бъде отстранен с мнозинство на гласовете на избирателите, които се явят пред урните, а не с мнозинство на всички гласоподаватели, регистрирани в избирателните списъци, както бе по-рано.

Ако Бъсеску бъде отстранен на референдума, трябва да се организират предсрочни президентски избори в срок от три месеца,

Независимо от улеснената процедура за отстраняване на президент от поста, шансовете на Бъсеску да спечели референдума са големи, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Според последните социологически проучвания той ще получи подкрепата на близо 80 процента от гласоподавателите, които са заявили, че ще участват на референдума. Сред подкрепящите Бъсеску граждани има и привърженици на политическите формации, които инициираха процедурата по отстраняване.