Разузнавач-дезертьор от Мианма разказва за хиляди убити монаси
Разузнавач-дезертьор от Мианма разказва за хиляди убити монаси / снимки: BGNES

Началникът на военното разузнаване в северната част на Янгон, който е дезертирал от армията, разказа, че потушавайки бунта в страната, властите в Мианма тайно са убили хиляди будистки монаси, а телата им са откарани в джунглата. Това пише „Дейли мейл”.

Хла Вин, който преминал границата с Тайланд, казва, че е избягал заедно със сина си, след като му било заповядано да участва в операции в манастирите, където принуждавали монасите да се качат в камиони и ги откарвали, за да ги убият. Позовавайки се на други бежанци от Янгон, изданието пише, че стотици монаси са „изчезнали” след акциите на армията на Мианма в града.

Около 2 000 духовни лица са по затворите и в университетски сгради, а останалите са заключени в манастирите им. За ситуацията в Янгон разказва и шведският дипломат Лизелоте Агерлид. Тя казва, че по пустите улици в Янгон постоянно патрулират войници. Армейските акциите са засегнали три манастира, които вече са съвсем безлюдни. По нейни данни 40 монаси, задържани в затвора, са били пребити до смърт и телата им са били изгорени.