Расмусен е оптимист за бъдещето сътрудничество между Европа и САЩ
Расмусен е оптимист за бъдещето сътрудничество между Европа и САЩ / снимка: Reuters, архив

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е оптимист за сътрудничеството между САЩ и Европа в областта на отбраната, главно в областта на противоракетната отбрана, въпреки риска от големи съкращения в американския бюджет и опасенията от рецесия в Европа догодина, предаде Ройтерс.

В интервю за агенцията Фог Расмусен, който често се самоопределя като оптимист по рождение, отхвърли и опасенията, че евентуално разпадане на еврозоната ще навреди на единството на алианса, в който 26 от 28-те страни членки са европейски. „Това е много хипотетичен въпрос”, заяви бившият датски премиер. „Не мисля, че еврозоната ще се разпадне. Напротив, вярвам, че европейските страни ще намерят решения за проблемите си по един много категоричен начин”, допълни той.

В интервюто, дадено след визитата му в Грузия, Фог Расмусен подчерта, че икономическата криза трябва да даде импулс на неговата инициатива за „умна отбрана” за насърчаване на по-голямо сътрудничество по проектите в сферата на отбраната.

„Има една стара истина, която често се повтаря - че във всяка криза има и нова възможност, и мисля, че точно към това ние трябва да се стремим сега”, допълни генералният секретар. „Разбира се, министрите на отбраната са изправени пред огромни предизвикателства заради намаляващите бюджети и това очевидно поражда притеснения, но това е и възможност да се действа по нов начин, в частност т да се използват по-ефективно оскъдните ресурси”, каза той, цитиран от БТА.

Генералният секретар на алианса заяви, че след срещата си с американския президент Барак Обама и с лидери на Конгреса миналата седмица той е уверен, че водещият проект за сътрудничество между САЩ и Европа - противоракетната отбрана,  ще оцелее, дори и ако Вашингтон извърши радикални съкращения на разходите за отбрана.