Райс: САЩ и Европа трябва да се противопоставят на руската агресия
Райс: САЩ и Европа трябва да се противопоставят на руската агресия / снимка: БГНЕС

Съединените щати и Европа трябва да се противопоставят на руската агресия и да дадат на Москва да разбере, че е на път да изпадне в международна изолация, заяви днес американският държавен секретар Кондолиза Райс, цитирана от световните агенции. В реч, посветена на политиката на САЩ към Русия, Райс каза, че руската инвазия в Грузия е довела света и Русия до "критична точка". По думите й сега стратегическата цел на Запада е да обясни ясно на руските лидери, че извеждат страната си на "еднопосочния път на самоналожена изолация" в международен план.

В речта си на среща, организирана от фондацията "Джърман Маршал", държавният секретар на САЩ каза още, че не може да приеме подхода на "някои руски лидери" да си мислят, че ако достатъчно силно притискат някои свободни държави, те ще се преклонят, ще забравят и накрая ще се предадат. "САЩ и ЕВропа трябва да се противопоставят на такова поведение и всички негови поддръжници", констатира Кондолиза Райс.

Тя припомни, че Никарагуа и палестинската групировка Хамас са единствените, които са признали независимостта на Абхазия и Южна Осетия и отбеляза, че това едва ли може да се нарече дипломатически успех на Москва. В речта си държавният секретар на САЩ отправи и критики към Владимир Путин, че докато е бил президент е преследвал демократичните организации и независимата преса в Русия. (БTA)