Японският Сенат одобри вота на недоверие срещу премиера
Японският Сенат одобри вота на недоверие срещу премиера / снимка: БГНЕС

Японският Сенат одобри вота на недоверие, внесен от опозицията срещу премиера Ясуо Фукуда.

Този вот няма задължителна сила, но той е удар срещу премиера на страната, чиято популярност бележи непрекъснат спад. Това е първият вот на недоверие срещу японски премиер от приемането на новата конституция на страната след Втората световна война, уточнява БГНЕС.

„Кабинетът Фукуда трябва да погледне сериозно на това“, предупреди Юкио Хатояма, генерален секретар на основната опозиционна партия в страната, Демократическата партия на Япония. Преди гласуването в Сената говорителят на правителството Нобутака Машимура потвърди пред журналисти, че Фукуда не смята да подава оставка.

Японският премиер заяви, че няма намерение да насрочва предсрочни парламентарни избори, въпреки гласувания от Сената вот на недоверие.

Малко след вота, който няма задължителна сила, но е унизителен за премиера, чиято популярност бележи непрекъснат спад, Фукуда заяви: „Гледам много сериозно на това“. На въпрос за свикване на предсрочни парламентарни избори, както иска опозицията, Фукуда отговори: „Засега не мисля за такава възможност“.