Катастрофа на пътнически самолет при кацането му на летището в град Ростов на Дон в Русия доведе до смъртта на всички 62 души на борда, съобщи ТАСС. Инцидентът е станал в 2.50 ч. след полунощ българско време. Информацията беше потвърдена от руските власти.

Самолетът на нискобюджетната компания "Флай Дубай" (Fly Dubai) е осъществявал полет от емирството. Лошите атмосферни условия в района и грешка на екипажа са сред възможните причини за инцидента.

"При кацането си на летището, самолетът "Боинг 737-800" се е разбил. На борда му е имало 55 души. Всички са загинали", съобщиха от регионалния център на руското министерство за извънредни ситуации. По-късно властите в Русия потвърдиха за 62 жертви, сред които са и седем члена на екипажа на полета.

Дават по 1 млн. рубли на семействата на загиналите в инцидента в Ростов

Екипажът на разбилия се в Ростов на Дон пътнически "Боинг" на авиокомпанията "ФлайДубай" се е състоял не само от граждани на Обединените арабски емирства, както бе съобщено по-рано, предаде ТАСС. По уточнена информация сред членовете на екипажа е имало също един руснак и двама испанци, както и граждани на други страни.

Сред пасажерите има други петима чужденци - двама украинци, а също граждани на Индия и Узбекистан, разкри източник на агенцията сред разследващите инцидента руски власти. Другите 50 души са граждани на Русия.

От 55 пътници 18 са мъже, 33 жени и 4 деца, разкри по-рано губернаторът на Ростовксата област Василий Голубьов. Неделя ще бъде обявена за ден на траур в областта, обяви той. Неделя ще бъде обявена за ден на траур в областта, обяви той.

В момента на мястото на инцидента работят представители на всички оперативни служби. Летището в Ростов на Дон е затворено, като в следващите няколко часа няма да е възможно кацането и излитането на самолети от него.

Пътнически самолет се разби при кацане в Ростов няма оцелели (ВИДЕО)
netinfo

Следственият комитет на Руската федерация вече е започнал проверка по случая. Към мястото на инцидента е отпътувал и министърът на транспорта. Собствено разследване е назначила и авиокомпанията "Fly Dubai", съобщи РИА Новости.

Справка на ТАСС в интернет показа, че съответният самолет е собственост на компанията от 2010 г. и последно е минал технически преглед при производителите "Боинг" през 2011 г. Информацията все още не е потвърдена от авиокомпанията.

Най-вероятната причина остават силния дъжд и вятър по времето на инцидента.

"Имало е налично предупреждение за циклон - влошени метеорологични условия и силни пориви на вятъра до 22-27 м/сек. Самолетът не е могъл да кацне от първия път заради усложнените условия, а при втория му опит настъпва катастрофата", твърди източник на ТАСС в правоохранителните органи.

Пътнически самолет се разби при кацане в Ростов няма оцелели (ВИДЕО)
netinfo

Руската агенция се позовава на информация в портала Flightradar24.com, според който след първия опит за кацане, самолетът е кръжал близо два часа над летището.

"По предварителни данни при опита за кацане самолетът се ударил в земята, получил се е взрив и самолетът се е разпаднал на части", заяви за ТАСС представител на Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и справянето със стихийни бедствия. Постройките на летището и пребиваващите в тях хора не са пострадали.

Оперативен екип от психолози на министерството е изпратен на летището в Ростов на Дон.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е потресен от информацията за катастрофата и мислите му са със семействата на жертвите, заяви говорителят му Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

"ФлайДубай" е нискобюджетна компания, създадена през 2008 г. от правителството на Дубай, едно от седемте емирства в ОАЕ. Първият й полет е извършен през 2009 г. Тя разполага със сравнително нови самолети от типа, който катастрофира - Боинг 737-800 и обслужва по над 1400 полета на седмица. Нейни самолети досега не са катастрофирали и не са имали сериозни проблеми със сигурността.

Авиокомпанията бързо е разширила дейността си в Русия и други страни от бившия Съветски съюз, тъй като Дубай е популярна дестинация сред руските туристи. Освен това там живеят и работят много руснаци. Това е град, в който съотношението на чужденците към местните е 4 към 1, отбелязва АП.


Източник: БГНЕ, БТА