Дават по 1 млн. рубли на семействата на загиналите в инцидента в Ростов
Дават по 1 млн. рубли на семействата на загиналите в инцидента в Ростов / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изказва съболезнованията си към близките на загиналите в самолетната катастрофа в Ростов на Дон. Той е дал указания на губернатора на Роствоска област и министъра на гражданската отбрана и извънредните ситуации приоритет в действията на властите да бъде грижата за опечалените семейства.

Това заяви говорителят на руското президентство Димитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Същевременно властите продължават да издирват черната кутия на катастрофиралия самолет на авиокомпанията "Флай Дубай". Катастрофата в Русия е първия инцидент в 7-годишната й история. От компанията заявиха, че ще окажат пълно съдействие в разследването на инцидента.

Пътнически самолет се разби при кацане в Ростов, няма оцелели

В 2.50 ч. българско време тази сутрин пътнически самолет "Боинг 737-800", пътуващ от Дубай, се разби при опит за кацане на летището в руския град Ростов на Дон. Всички 62 души на борда, от които 55 пасажери и 7 души персонал загинаха.

Подробностите все още се уточняват, но най-вероятната причина за трагедията са силните валежи и пориви на вятъра по времето на инцидента. Това е бил вторият опит за кацане на самолета, който след първия е кръжал часове над летището. Полетът е излетял с 35 минути закъснение от Дубай.

Всяко от семействата на руските жертви ще бъде обезщетено с по 1 млн. рубли, съобщи по-рано губернаторът на Ростовската област Василий Голубьов.

Боингът 737-800 на нискотарифната авиокомпания "ФлайДубай", изпълняващ полет от Дубай за Ростов на Дон, се е разбил при повторен заход за кацане и сложни метеорологични условия - силен страничен вятър и дъжд, на около 250 м от пистата и се е запалил.

Според руски медии заради лошото време преди катастрофата няколко други полета са били пренасочени към близкото летище в Краснодар, където успешно са се приземили, съобщи АФП.

Телевизия Росия24 цитира мнението на Жана Терехова от Министерството на транспорта, че катастрофата може би се дължи на грешка на пилота.

"ФлайДубай" е нискобюджетна компания, създадена през 2008 г. от правителството на Дубай, едно от седемте емирства в ОАЕ. Първият й полет е извършен през 2009 г. Тя разполага със сравнително нови самолети от типа, който катастрофира - Боинг 737-800 и обслужва по над 1400 полета на седмица. Нейни самолети досега не са катастрофирали и не са имали сериозни проблеми със сигурността.

Авиокомпанията бързо е разширила дейността си в Русия и други страни от бившия Съветски съюз, тъй като Дубай е популярна дестинация сред руските туристи. Освен това там живеят и работят много руснаци. Това е град, в който съотношението на чужденците към местните е 4 към 1, отбелязва АП.

Източник: БГНЕС, БТА