Първият дипломат на Израел сравнил Хамас и Ислямска държава
Първият дипломат на Израел сравнил Хамас и Ислямска държава / снимка: БГНЕС

По време на разговор във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Джон Кери израелският външен министър Авигдор Либерман е направил сравнения между групировката Хамас и Ислямска дсържава, пише в. "Джерусалем пост".

Либерман е подчертал, че Израел подкрепя усилията на Щатите за създаване на широка коалиция за противодействие на "Ислямска държава" и че неговата страна ще помогне на САЩ, ако към нея бъде отправено такова искане.

"Терористичните действия на Хамас срещу Израел, както и срещу жители на Газа, не се различават от тероризма на "Ислямска държава". Разликата е единствено в терминологията и начина, по който те използват медиите", подчертал по време на разговора Либерман, пише БГНЕС.

Израелският външен министър е заключил, че когато наближи краят на деня целите на ислямския тероризъм са едни и същи - унищожаване на западната цивилизация. Поради което, по същия начин, както е невъзможно да се водят преговори с "Ислямска държава", такова е и положението с Хамас.

"Докато Газа е под контрола на Хамас, няма да има нито мир, нито сигурност. И всеки, който има интерес да говори за споразумение между Израел и палестинците първо трябва да доведе до приключване на терористичното управление на териториите под властта на Палестинска власт", е казал Либерман.

Докато израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно е повтарял, че Хамас и "Ислямска държава" са просто различни разклонения на едно и също "отровно дърво", светът, включително и САЩ, не приемат задължително този аргумент, пише "Джерусалем пост".

В края на август на въпрос дали Хамас и "Ислямска държава" са едно и също нещо, заместник-говорителката на държавния департамент Мари Харф отхвърли приликата и каза: "Според мен по определение това са две различни групировки. Те имат различни ръководства и аз няма да ги сравнявам по никакъв начин. Нетаняху може да говори от свое име, но аз няма да използвам това сравнение."

В разговора си с Кери Либерман е подчертал, че усилията да бъде предотвратено сдобиването на Иран с ядрено оръжие са част от общата борба срещу тероризма, доколкото "Иран е №1 в износа на тероризъм в света".