/ Gulliver/Getty Images
Първата степен на новата тежка ракета-носител, с която НАСА се надява да стигне до Луната, е готова, съобщиха световните информационни агенции. Това дава надежда, че НАСА може да изпълни графика си за завръщане на Луната през 2024 г.

Изпращането на астронавти на Луната остава с неясно бъдеще

Първата степен на тежката ракета-носител SLS, или система за извеждане в космоса (SLS - Space Launch System), произвеждана от "Боинг", е с четири двигателя, дължина 60 м и широчина 8 м. Тя има резервоари за 2,7 млн. литра течен водород и кислород. Ролята й ще бъде да изведе пилотираната капсула "Орион" с достатъчно висока скорост (30 000 км/ч), за да може тя да преодолее земната гравитация и да се насочи към Луната.

SLS ще бъде по-мощна от ракетата "Сатурн V", която отведе американските астронавти към Луната през 1969 г. и 1972 г. Тя ще е по-висока от Статуята на Свободата. Първият й изпитателен полет ще бъде през юни 2021 г. без хора.

Учените от НАСА разпечатаха капсула с лунна почва от 1972 г.

Този път програмата се нарича не "Аполо", а "Артемида". Бюджетът й, заедно със SLS, "Орион" и наземните инсталации досега струва около 34 млрд. долара.
БТА