Първанов: Политическата алтернатива за Балканите е интеграция в ЕС
Първанов: Политическата алтернатива за Балканите е интеграция в ЕС / cнимкa: БГНЕС

В Охрид завърши двудневната среща на президентите на страните от Централна Европа. В заключенията на събитието, представени от домакина – македонския президент Бранко Цървенковски, акцентът се поставя на членството на страните от Западните Балкани в ЕС, което няма алтернатива. Президентът Георги Първанов също изложи позицията си за енергийната сигурност на района и на Европа.

От гледната точка на участник в седем срещи от този формат и профил българският президент препоръча срещите занапред да се концентрират повече върху прагматичните идеи от полза на народите и страните от района и от Европа. Заедно с това той отбеляза, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани и Турция няма друга алтернатива и че нашата страна ги подкрепя.

Като основен проблем за бъдещата европейска интеграция той посочи изискването за модерна инфраструктура в района, както и сериозни мерки за преодоляване на енергииния дефицит тук. В това отношение Първанов открои два важни проблема – първият е, че няма противоречие между изграждането на газопровод „Южен поток” и европейския проект „Набуко” и че те и двата са възможни и съвместими. Като перспективни нови райони за разнообразяване на доставките на газ, той посочи Египет, Каспийския регион и някои арабски държави.

Второ, според българският президент, е нужен нов общоевропейски поглед върху темата за ядрената енергетика. Според него това е енергията, която може да гарантира европейската енергийна сигурност, защото е чиста, ефективна и евтина. „Във всички тези процеси България е на път да заеме своето място на един от основните енергийни центрове”, заяви още Първанов.

Участниците в срещата приеха домакин на следващият – 16-ти форум, да бъде сръбският президент Борис Тадич.