/ Gulliver/Getty Images, архив
Президентът на Русия Владимир Путин днес нареди на властите да започнат мащабна ваксинация в страната срещу Ковид-19 от идната седмица, предадоха световните агенции.

"Искам от Вас да организирате работата така, че в края на следващата седмица да сме започнали с мащабното ваксиниране", каза Путин по време на видеоконферетна среща с вицепремиерката Татяна Голикова, отговаряща за здравеопазването.

Путин добави, че индустрията и инфраструктурите са готови за мащабната ваксинация. Той съобщи, че в страната са произведени или ще бъдат произведени в близките дни около 2 милиона дози от ваксината срещу коронавируса. "Това ни дава възможност да започнем ако не масова, то мащабна ваксинация", подчерта Путин, цитиран от ТАСС. Ваксинирането ще започне с първи две рискови групи - лекари и учители.

На 11 август Русия стана първата страна в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса, която бе наречена "Спутник V". Ваксината бе клинически изпитана през юни и юли. Пострегистрационните изследвания на препарата започнаха в Москва на 7 септември, а първата ваксина доброволци получиха на 9 септември. Според резултатите от изследването ефективността на ваксината превишава 95 процента на 42-ия ден след приемането на първата доза от препарата и при условие, че е получена и втора доза.

Днес министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко каза, че докато са се провеждали клиничните изпитания на ваксината, е започнало ваксиниране на хора от високорискови групи. Към днешна дата от тези групи са ваксинирани вече над 100 000 руски граждани, предаде ТАСС.

Властите на Санкт Петербург разпоредиха днес на кафенетата и ресторантите да затворят врати в периода на новогодишните празници, от 30 декември до 3 януари, предаде Ройтерс. Градът с население от 5 милиона души регистрира 3684 нови случая на зараза с коронавируса.
БТА