Пуснаха снимки на Ким Чен-ир, за когото се предполагаше, че е болен
Пуснаха снимки на Ким Чен-ир, за когото се предполагаше, че е болен / netinfo

Държавната телевизия на КНДР показа снимки на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, за да опровергае слуховете за влошеното му здраве, предаде ДПА. Агенцията цитира южнокорейската информационна агенция Йонхап. На десетте показани снимки Ким инспектира женско военно подразделение и наблюдава обучението на жените войници.

Това са първите снимки на севернокорейския лидер, разпространени от 58 дни насам, отделязват ДПА и Асошиейтед прес. ИТАР-ТАСС допълва, че снимките от посещението във военната част са били публикувани и в официоза на управляващата партия вестник "Нодон синмун".

Миналата събота официалната информационна агенция КЦТА съобщи, че Ким Чен-ир е бил на студентски футболен мач, но не бяха разпространени снимки, нито излъчени кадри по телевизията. Продължителното изчезването на 66-годишния Ким Чен-ир от публичното пространство поради предположения, че той е прекарал инсулт или мозъчна операция. На появилите се днес снимки той изглежда добре. Облечен е в традиционната си маслиненозелена куртка, носи тъмни очила.

Не става обаче ясно кога са направени фотографиите. Севернокорейската агенция КЦТА съобщи, че Ким е поздравил войниците затова, че достойно носят службата си и са готови да действат срещу агресивните планове на врага.

Ким Чен-ир ръководи КНДР от смъртта на баща си, Ким Ир-сен, починал през юли 1994 г. Смята се, че страда от диабет и сърце. През последните няколко месеца той не се появи на редица важни обществени прояви. Една от тях бе честването на 9 септември на 60 години от създаването на комунистическата държава.