Въпреки че огромно мнозинство подкрепи промяна на името на съседката ни Македония, вотът не постигна необходимата избирателна активност, за да бъде признат за валиден. Малко над 36% от имащите право на глас отидоха да гласуват в неделния ден, отговаряйки на въпроса: „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Македония и Гърция“. Повече от 91% от гласувалите подкрепиха смяната на името, а 5,72% бяха против. Референдумът беше с консултативен характер.
 
Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Македония референдум
БГНЕС

Македонският референдум: какво сочат резултатите
 
Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.
 
"Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.
 
Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС".

Македония референдум
БГНЕС

Заев: Или подкрепа в парламента, или нови избори
 

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.
 
Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.
Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

Македония референдум
БГНЕС