Македонският премиер Зоран Заев
Македонският премиер Зоран Заев / БГНЕС
Заев: Или подкрепа в парламента, или нови избори
99050
Заев: Или подкрепа в парламента, или нови избори
  • Заев: Или подкрепа в парламента, или нови избори
"Успех за демокрацията" и "успех за европейска Македония" нарече гласуването в днешния референдум македонският премиер Зоран Заев. Той очаква, че независимо от организирания бойкот от ВМРО- ДПМНЕ повечето от гражданите, които са гласували на проведения референдум, са гласували със „за”. Заев даде изявление след провелия се референдум в страната.

Ниска избирателна активност на референдума в Македония

Македонският премиер Зоран Заев
БГНЕС

„Волята на онези, които гласуваха на този консултативен референдум, трябва да бъде претворена в политическа активност в законодателния орган. Ако наистина, както очакваме всички, имаме видимо голямо мнозинство „за" от тези, които са гласували, тогава бъдещето е ясно. Гласът на депутатите в парламента трябва да бъде решителен и отговорен, за да ускорим процесите за членство в НАТО и ЕС, и за по-добър живот на нашите деца и на всички граждани на Македония. Очакваме депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да уважават демократичното решение на мнозинството граждани, които са гласували, а в противен случай ще трябва да използваме друг инструмент, а това означава предсрочни парламентарни избори“, заяви Заев.

В Македония днес се проведе референдум, на който хората трябваше да кажат дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер.

Македонският премиер Зоран Заев
БГНЕС