Македония референдум
Македония референдум / БГНЕС
Последните данни, публикувани на официалната интернет страница на Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК), при 97% обработени бюлетини, показват, че избирателната активност на референдума за името е била 36,79%, т.е. правото си на глас са упражнили 649 376 избиратели, съобщава Фокус.

„За“ са гласували 91,37% от упражнилите правото си на глас, или 593 315 души, а „против“ – 5,64%, или 36 596 избиратели. Недействителните бюлетини са 2,99%.

Ниска избирателна активност на референдума в Македония

В последния ден на септември гражданите на Македония отговаряха на въпроса "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумението между Македония и Гърция?"

Допитването има консултативен характер, а решението за конституционни промени за името ще се взема от парламента.Референдумът на практика се провали заради ниската избирателна активност. За да бъдат легитимни резултатите от референдума, бе необходима избирателна активност от над 50%. По данни на ДИК в избирателните списъци са регистрирани 1 806 366 гласоподаватели. Това означава, че референдумът можеше да бъде валиден само в случай че правото си на глас бяха упражнили 903 168 гласоподаватели, но и при условие, че повече от половината от тях са гласували „за“ евроатлантическата ориентация на Македония, т.е. одобрят Преспанския договор и промяната на името на страната им.

 На последната пресконференция на ДИК председателят й Оливер Дерковски увери, че първите официални данни ще бъдат представени по-късно в понеделник, съгласно определените от закона срокове. 

Македония референдум
БГНЕС

Заев: Или подкрепа в парламента, или нови избори

Македонският премиер Зоран Заев  нарече допитването "успех за демокрацията" и "успех за европейска Македония". "Очакваме депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да уважават демократичното решение на мнозинството граждани, които са гласували, а в противен случай ще трябва да използваме друг инструмент, а това означава предсрочни парламентарни избори“, заяви министър-председателят на Македония.