Той е основател на Ислямската република
Видеоклипове, показващи пламъци, излизащи от дома на покойния основател на Ислямска република Иран аятолах Рухола Хомейни, бързо се разпространяват в социалните мрежи. Активисти твърдят, че пожарът е предизвикан от протестиращи, съобщи Ройтерс.

Иран издаде серия смъртни присъди на протестиращи

Агенцията посочва, че е проверила местоположението на обекта, заснет в два видеоклипа, използвайки за сравнение отличителни обекти и сгради, които съвпадат с показаните изображения.

 
Иранската агенция Тасним обаче отрече семейният дом на рода на Хомейни, превърнат в музей, да е бил подпален. Медията съобщи само, че "пред къщата са се събрали малък брой хора".

Във видеоклипове, които се въртят в социалните мрежи, се вижда как десетки хора ликуват, докато в сградата се появяват огнени езици.


Протест в София в подкрепа на човешките права в Иран

Ройтерс отбелязва, че не може да провери чрез независим източник кога са били заснети видеоклиповете. Активистката мрежа 1500Тасвир заяви, че инцидентът е станал вчера вечерта в Хомейн, родния град на Хомейни, който се намира южно от столицата Техеран.

"Разпространените твърдения са лъжа", заяви агенция Taсним и добави: "Вратите на къщата на покойния основател на Великата революция са отворени за обществеността."

Хомейни почина през 1989 г. Неговият наследник, аятолах Али Хаменей, е под все по-голям натиск заради протестите, избухнали в цялата страна след смъртта на 16 септември на младата иранска кюрдка Махса Амини, починала в ареста на иранската нравствена полиция.

Тасним съобщи за излезли по улиците проправителствени демонстранти в североизточния град  Мащхад, където вчера бяха убити двама членове на проправителствената милиция „Басидж“.

Вчера вечерта хиляди хора са излезли по улиците в десетки градове на Иран в нов етап на протести срещу авторитарната политика на управляващите. Някои от тези протести са били жестоко потушени, предаде ДПА. Очевидци от Техеран казват, че поведението на демонстрантите в столицата е все по-безстрашно. В провинциите жителите описват сцени, наподобяващи "гражданска война".
БТА