/ Gulliver/Getty Images
Стотици демонстранти се събраха днес за втори пореден ден на митинги в Хонконг, за да протестират срещу намеренията някои сгради в града да бъдат превърнати в карантинни центрове за болни от коронавируса, предаде Ройтерс.

Вирусът отвори нов фронт за протестиращите. Продължилите с месеци демонстрации срещу правителството заради ограничаването на свободите в града, който е под управлението на Пекин, до голяма степен бяха стихнали през последния месец. Причината бе, че хората предпочетоха да си останат по домовете заради опасенията от епидемията от коронавируса.

Около 100 души протестираха днес на дъжда във Фо Тан, в административен район Нови територии, където правителството възнамерява да използва жилищен комплекс за карантинен център. Изграждането на този квартал бе субсидирането от правителството.

Трийсет и осем годишна майка на две деца заяви, че е чакала осем години за дома си в комплекса "Чун Еун" и че е трябвало да получи ключовете за жилището до края на месеца.

"Няма никакви консултации и не знаем колко време ще използват комплекса "Чун Еун". Затова сме толкова ядосани", каза жената.

Коби, 36-годишен, баща на две деца, също изрази разочарованието си от това, че не са му казали докога тези общински жилища ще бъдат използвани за карантинни нужди.

"Чакал съм осем години. Имам две деца, които още ходят на детска градина, но вече ги записах в училището във Фо Тан", каза той.

Училищата в Хонконг въвеждат онлайн обучение заради коронавируса

Протести имаше днес и в други райони на града.

Цените на недвижимите имоти в Хонконг са едни от най-високите в света и да притежаваш собствен дом е непостижима мечта за мнозина, а недоволството заради сложния жилищния въпрос е предизвиквало протести и в миналото, отбелязва Ройтерс.

Много хора в Хонконг, които още отпреди това бяха гневни, защото мислят, че Пекин се меси във вътрешните работи на Хонконг, критикуваха подхода на правителството при справянето с уплахата от коронавируса, а това засили натиска върху лидера на града Кари Лам, припомня Ройтерс.

В петък правителството опита да успокои семействата, които са получили жилище във Фо Тан с обещание да им отпусне специална субсидия.

Преди три седмици протестиращи подпалиха входа на новопостроена жилищна сграда в друг район на Новите територии, която властите възнамеряваха да използват като карантинен обект. Впоследствие правителството се отказа от намерението си.

В Хонконг са потвърдени 57 случая на заболяване с коронавируса. Един човек е починал.

Някои хора в Хонконг призоваха правителството на града да затвори границата с континентален Китай, за да блокира разпространението на вируса, но Лам изключи подобен вариант.
БТА