/ БТА
Над 20 000 човека участваха в протести срещу ограниченията заради коронавируса в Германия, предаде ДПА. Снощните демонстрации бяха поредните прояви на недоволство срещу мерките за справяне с пандемията.

Голяма част от протестите бяха предварително регистрирани пред властите, каквото е изискването според германското законодателство, но някои се проведоха без разрешение.

По данни на полицията почти 10 000 души са се включили в протестни прояви в близо 20 града в провинция Мекленбург-Предна Померания. През последните седмици регионът се превърна в център на демонстрациите срещу COVID ограниченията в Германия.

Германия съобщи за първи смъртен случай, свързан с Омикрон

В град Росток няколко хиляди човека участваха в протестно шествие, разрешено от властите. Голяма демонстрация имаше и в град Нюрнберг, провинция Бавария, на която според полицията са присъствали близо 3000 души. На други места в Бавария също се проведоха демонстрации - в град Ансбах се събраха около 900 човека, а в Байройт - около 800.

В много части на провинцията общинските власти забраниха протестите или заплашиха хората с глоби, ако участват в неразрешени демонстрации.
Протести срещу ограничителните мерки заради коронавируса и изискванията за ваксинация имаше също така на различни места в провинция Бранденбург. По данни на полицията стотици хора са се събрали в провинциалната столица Потсдам.

В провинция Тюрингия полицията каза, че над 8000 човека са се включили в неразрешени протести. Според органите на реда броят на участниците може впоследствие да е достигнал петцифрено число. Най-голямата демонстрация беше в град Гера, където бяха преброени 2000 присъстващи.
Протести с подобна численост имаше и в провинция Баден-Вюртемберг.

Нови мерки срещу COVID-19 в Германия за Нова година

В град Фридрихсхафен по данни на полицията са се събрали около 2000 протестиращи. Проявата е била организирана спонтанно чрез социалните медии и не е била предварително договорена с властите. Органите на реда казаха, че групи с численост между 10 и 50 човека са се събрали на няколко места в центъра на град Манхайм. Полицията е информирала с високоговорители протестиращите, че на територията на общината действа обща разпоредба, забраняваща подобни прояви, наричани от организаторите "разходки".

Демонстранти влязоха в сблъсък в полицията в град Магдебург, провинция Саксония-Анхалт, където на протест се събраха около 2500 души.

В провинция Саксония няколко хиляди човека участваха в неразрешени демонстрации. Полицията съобщи, че 14 нейни служители са пострадали, след като органите на реда са били атакувани от протестиращи в град Лихтенщайн.

В Германия срещу COVID-19 са ваксинирани малко над 71 процента от населението. Неваксинираните хора са подложени на значителни ограничения, включително забрана за посещаване на много магазини и развлекателни обекти. Коалиционното правителство подкрепя планове за закон за задължителна ваксинация.
БТА