Производството на опиум в Афганистан бележи скок
Производството на опиум в Афганистан бележи скок / снимка: Reuters, архив

Производството на опиум в Афганистан тази година е скочило с 61% в сравнение с предишната, когато спадна заради паразит, поразил реколтата, но остава по-ниско, отколкото през 2009 г., съобщи Франс прес, позовавайки се на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията (UNODC).

През 2010 г. производството на опиум отбеляза значителен спад заради болест по мака. Тази година то се върна на около 45 кг от хектар, което прави потенциално производство от около 5800 тона, а това значи с 61 на сто повече от произведените миналата година 3600 тона, посочва в доклад за Афганистан базираната във Виена агенция. Производството на опиум в Афганистан през 2009 г. достигна 6900 тона, припомня UNODC.

Засадените с опиумен мак площи тази година леко са се увеличили (със 7%) в сравнение с миналата, до около 131 000 хектара. Тазгодишният скок в производството е факт, въпреки че афганистанското правителство разшири с 65% изкореняването на засадения мак и иззе значителни количества от реколтата в последните месеци, отбелязва Асошиейтед прес.

Сега мак се отглежда в 17 афганистански провинции при 14 преди година. Три северни провинции, обявени през 2010 г. за "свободни от мак" (етикет, който носи допълнително финансиране за развитие на съответния район) са възобновили производството му, посочва службата на ООН.

Най-голям производител със 78-процентен дял от националния добив остава Южен Афганистан - провинциите Хелманд, Кандахар, Урузган, Дайконди и Забул, предава БТА. Приходите от мак през 2011 г. са нараснали на 10 700 долара на хектар - равнище, каквото не е имало от 2003 г. Фермери казват, че са се заели с незаконно отглеждане на опиумен мак, подтикнати от икономическите трудности и изгодните цени, се посочва в доклада.

Високите цени на мака, които хвръкнаха заради слабото производство през 2010 г., остават основна причина, изтъквана от фермерите. Изкупната цена се е увеличила с 43 на сто през 2011, а цялостното производства за тази години се очаква да донесе общо 1,4 милиарда долара на фермерите, отбелязва агенцията. Допълнителните приходи помагат за финансиране на престъпността, отбеляза ръководителят на UNODC в Афганистан Жан-Люк Льомайо. Не можем да си позволим да пренебрегваме рекордните печалби на непроизводители като търговци и бунтовници, които захранват корупцията, престъпността и нестабилността.

Афганистан е най-големият производител на опиум в света с дял от 80 процента от глобалното производство.