/ ThinkStock/Getty Images
Британският програмист Маркъс Хъчинс, който спря разпространението на вируса WannaCry, призна, че е участвал в създаването на зловреден софтуер, съобщи в. "Дейли телеграф" като се позова на прокурора.
 
В четвъртък сайтът The Verge съобщи, че Хъчинсън е обвинен в създаването и разпространяването на програмата "Кронос", която се използва за кражба на информация за он лайн банкиране и данни от кредитни карти.
 
В САЩ арестуваха програмиста, спрял вируса WonnaCry

Според американските власти Хъчинсън е рекламирал и продавал този софтуер за лична изгода. „Кронос” за пръв път беше засечен от специалистите през юли 2014 г.
 
"Той призна, че е автор на кода на зловредната програма „Кронос” и каза, че я е продал", съобщи прокурор Дан Коуиг. Според обвинителния акт Хъчинсън е разпространявал софтуерния си пиратски продукт чрез нелегалния сегмент на интернет.
 
Хакерите, пуснали WannaCry, разполагат с още един вирус - EsteemAudit

Съдия е определил гаранция от 30 000 долара за Хъчинсън. Той има забрана за ползване на интернет, а движението му ще се следи с GPS. До понеделник остава задържан под стража, тъй като не е имало как сумата за гаранцията да бъде внесена след края на съдебното заседание.
 
Хъчинсън е известен в интернет с псевдонима MalwareTech. На 13 май той обяви, че е успял да спре разпространението на вируса WannaCry, атакувал системи по цял свят ден преди това.

Как да защитим компютъра си от нов опасен вирус? (ВИДЕО)
БГНЕС