Нова учебна година започва в Русия, третата, след началото на войната на Москва в Украйна. Според някои критици на Кремъл, Русия се опитва да милитаризира образованието, като въвежда нови предмети, които обясняват и оправдават нейното пълномащабно нападение срещу Украйна, разказва VOA/Voice of America.

Критиците казват, че образователната система е била една от основните цели на руската  пропаганда след началото на войната в Украйна преди две години.

Фокусът е върху най-младите, казва руската професорка по антропология в изгнание Александра Архипова.

“Училищата са под много по-голям натиск, особено прогимназиалните училища. Децата непрекъснато се учат да свикват с идеята, че „война – това е добре, милитаризация и милитаризирана общественост – това е напълно правилно", обяснява професор Архипова.

Промените в учебната програма са особено видими в предмети и учебни часове, свързани с историята на Русия и нейната роля в света, както и отношенията й с Украйна. Например, учебниците твърдят, че така наречената “специална военна операция, ”, както е известно нахлуването в Украйна в Русия, е била оправдана и че Русия никога не обстрелва цивилни райони.

Контролирането на историческия разказ е приоритет за Кремъл, казва бившият руски професор по лингвистика Светлана Друговейко.

“Историята е това, което оформя самосъзнанието на нацията. Ето защо е ясно, че много зависи от това какъв акцент се поставя в учебника “, казва Друговейко.

Критиците го наричат политизиране и милитаризиране на образованието и казват, че директивите са поставили учителите в трудна ситуация.

Независими организации извън Русия казват, че от 2022 г. насам 148 учители са били преследвани за изразяване на това, което властите смятат за пацифистки позиции в класната стая.

Повечето загубиха работата си.

Учениците и родителите все още имат възможности да избегнат да бъдат въвлечени в кампанията на правителството, казва московски начален учител, който поиска да остане анонимен.

“В училището периодично се събират средства в помощ на войниците. Родителите на децата се уведомяват с текстово съобщение, че ще има събиране на помощи за фронта, но родителите решават дали да участват”, сподели учителят.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA