/ БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че при операция на косовски специални части са били арестувани 23 души от сръбска и бошнячка националност в Северно Косово, предимно служители на косовската полиция, съобщи Танюг.

Вучич каза, че става дума за опит за пълна криминализация на сръбския народ, който, както изтъкна, е по-разтревожен отвсякога.

Косово Сърбия полиция спецчасти
БГНЕС

Напрежение между Сърбия и Косово: Вучич нареди пълна бойна готовност

Пред парламента на Сърбия сръбският президент посочи още, че досега специалните части са навлезли със 73 предимно бронирани коли, а над 50 коли чакат южно от Митровица. Към момента са арестувани 23 души от сръбска и бошнячка националност на територията на три общини - Косовска Митровица, Лепосавич и Зубин поток, добави сръбският президент.

По думите на Вучич положението продължава да бъде много тежко в Зубин поток, където "невъоръжени сърби се противопоставят на членове на албански екстремистки групи, облечени в униформи".

Косово Сърбия полиция спецчасти
БГНЕС

Александър Вучич обяви бойна готовност заради арести на сърби в Косово

В парламента на Сърбия продължава специалното заседание за Косово с дискусия за доклада за Косово, който на 27 май бе представен от президента Александър Вучич. Депутати от част от опозицията около Съюза за Сърбия, които бойкотират работата на парламента, не присъстват в залата.

Президентът на Сърбия заяви още, че е възможно "Прищина да се опита да установи албанска граница на Копаоник, но Сърбия няма да позволи това", съобщи Танюг.
Вучич каза, че "президентът на временните институции в Прищина" Хашим Тачи в понеделник е призовал Албания към обединяване, а това означава, както сръбският президент се изрази, че "те желаят да установят албанска граница на Копаоник".

Косово Сърбия полиция спецчасти
БГНЕС

"Всички ние ще се борим да запазим мира и стабилността, но и ще бъдем напълно готови в най-кратък възможен срок да защитим своя народ", подчерта Вучич.

Вучич: Сърбия ще защити народа, ако го нападнат

"Разбирам напълно тежестта на ситуацията. Искам да имате доверие в мен като президент на Сърбия, че всеки вид нареждане, което ще издам, ще го обмисля много пъти, но това, което ви гарантирам, е, че ако се стигне до ескалация на конфликта и ако се стигне до нови нападения срещу сръбския народ и сръбското население, всичко което мога да ви кажа - Сърбия ще победи", заяви президентът на Сърбия.

Президентът на Косово от своя страна отхвърли като "популистки" предупрежденията на Сърбия за поставянето на армията в готовност в отговор на операцията на косовската полиция в населен със сърби район в Косово, съобщи Асошиейтед прес.

Косово Сърбия полиция спецчасти
БГНЕС

Хашим Тачи заяви, че операцията на косовската полиция в Митровица, Северно Косово, е била напълно законна и не е била насочена срещу нито една общност. Тачи заяви, че сред арестуваните има "албанци, сърби, бошняци и руснак, който се криел зад дипломатическо прикритие, за да възпрепятства полицейската операция".

Косовският президент призова за подкрепа от Белград, защото, както отбеляза, организираната престъпност не е локална, а регионална.

Междувременно стана ясно, че един от двамата задържани служители на мисията на ООН в Косово, руснакът Михаил Краснощеков, е бил освободен, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на ЮНМИК.

Мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) осъди задържането на двама свои служители по време на въоръжена операция на косовската полиция в населената със сърби северна част на Косово. Мисията посочи в изявление, че двамата служители на ООН са били ранени при операцията, която предизвика гнева на Сърбия и повиши напрежението в региона.
 
БТА