Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Радев на визита в Израел
96674
Президентът Радев на визита в Израел
  • Президентът Радев на визита в Израел
Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Държавата Израел по покана на президента Реувен Ривлин. Визитата на българския държавен глава е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Държавата Израел.
 
Правителството дава пари за паметник на приноса ни за спасяването на българските евреи

Българският държавен глава ще бъде посрещнат от израелския си колега в президентския дворец в Йерусалим, където ще се проведат и пленарни разговори на официалните делегации на България и Израел. По време на посещението си Радев ще разговаря и с председателя на Кнесета, и с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, и  с Роберт Сингер, вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес.
 
Посещението на Румен Радев е в продължение на политическия диалог на най-високо равнище между двете страни. Сред темите на срещите на българския държавен глава ще са възможностите за задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, в това число в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите.
 
Днес президентът ще се срещне и с представители на организациите на българските евреи в Държавата Израел.
 
В рамките на визитата Румен Радев ще участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в Мемориала „Яд Вашем“, ще положи венец и пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор“ на хълма Херцел.
 
На 10 март: Възпоменателна церемония - 75 години от спасяването на българските евреи

Президентът Радев ще направи изказване в рамките на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма. Международната среща събира политически лидери, общественици, духовници, дипломати, преподаватели, представители на гражданското общество от цял свят. На форума се обсъждат стратегически мерки за борба с антисемитизма и други форми на расова и етническа омраза.
 
Президентът Румен Радев ще посети и Палестина. По време на официалното посещение в Рамала българският държавен глава ще разговаря със своя палестински колега Махмуд Абас. Двамата ще обсъдят перспективите за развитието на двустранните българо-палестински отношения. Задълбочаването на политическия диалог и на сътрудничеството в сфери като търговско-икономическите контакти, образованието, науката и културата ще бъдат във фокуса на срещата.

В ръководената от българския държавен глава делегация участват народни представители, представители на еврейски организации в България, както и на деловите среди, на работодателски и търговски организации.