Президентът на Словакия предупреди за рисковете от употребата на руската ваксина, която дори няма подадени документи за одобрение в ЕМА
Президентът на Словакия предупреди за рисковете от употребата на руската ваксина, която дори няма подадени документи за одобрение в ЕМА / Gulliver/Getty Images
Словашкият президент Зузана Чапутова изрази недоволството си от решението на правителството да използва руската ваксина срещу коронавирус “Спутник V”, което бе закупено заради дефицита на ваксини, осигурени централизирано от ЕС. Първата партида от руската ваксина бе доставена в понеделник в град Кошице в източна Словакия.

"Употребата (в Словакия) на руската ваксина “Спутник“ V не е проява на смелост или доказателство за дипломатически успех. Това е по-скоро отхвърляне на правилата, приети в медицината, които гарантират най-високите стандарти за безопасност на хората", каза Чапутова след срещата с директора на Института за държавен контрол на лекарствата от Сузана Батева. Речта на президента беше излъчена по телевизията.

„Ел Паис“: Регистрирането на руската „Спутник V” в ЕС - най-успешната дезинформация

Чапутова заяви, че е готова да уважи решението на хората, които възнамеряват да се ваксинират със “Спутник“ V, но няма да призовава за масовата употреба на това лекарство, тъй като то все още не е преминало необходимите процедури в ЕС за доказване на неговата безопасност .

Решението на ситуацията, според Чапутова, е много просто - да се поиска регистрация на ваксината “Спутник“ V в EMA.

Президентът също така припомни, че със заповед на ръководителя на Министерството на здравеопазването на страната лекарите носят отговорност за нежеланите последици от използването на ваксината “Спутник“ V.

Превод и редакция: DarikNews