/ Gulliver/Getty Images
Руската ваксина "Спутник V" отприщи вълна от дезинформация в ЕС. Брюксел категорично отрича, че Европейската агенция по лекарствата е започнала процедурите за приемането й, както Москва не спира да повтаря.

Брюксел - Москва,
Бернардо де Мигел, Мария Р. Саукильо, в. „Ел Паис“ (Испания)

Руската ваксина „Спутник V“ срещу Сovid-19 има ефективност от 91,6%, според научното списание The Lancet. Но нейните резултати са също толкова изненадващи по отношение на раждането на дезинформации и заблуди, някои от които се разпространяват от руските власти или от фонда, който финансира препарата.
 

Ваксината "Спутник" е рекламирана от руската държава през всички възможни канали по цял свят, като критиците й са обвинявани в "русофобия"
Gulliver/Getty Images

В Аржентина вече ваксинират със "Спутник" (снимка Gulliver/Getty Images)

Най-успешната досега кампания за дезинформация се развихри около одобрението на „Спутник“ от Европейската агенция по лекарствата (EMA), регулаторен орган на ЕС. Според Москва това е процес, който е в ход. Но според европейските власти той дори не е иницииран.

Европейската комисия трябваше да се намеси в петък след информацията, че с всеки ден се приближавал предполагаемият старт на процеса за одобрение на „Спутник“ в ЕМА.
  „Мога да потвърдя, че EMA не е получила никакво искане за ваксината „Спутник“, нито за оценката й, нито за временното разрешение за търговия, така че цялата информация, която посочва друго, е очевидно невярна“, каза говорителят за здравеопазването на Европейската комисия, Щефан де Киерсмакер.

„Това е ясно и недвусмислено изявление, основано на контактите ни с ЕМА“, добави главният говорител на Комисията Ерик Мамер.
 

Ваксината "Спутник" е рекламирана от руската държава през всички възможни канали по цял свят, като критиците й са обвинявани в "русофобия"
Gulliver/Getty Images

Ваксината бе регистрирана скоростно в Русия още през август, преди края дори на тестовете от втората фаза (снимка Gulliver/Getty Images)

По този начин Брюксел се опитва да уточни това, което досега изглеждаше недоразумение относно процедурите на европейската агенция. Но което вече достигна размерите на фалшива новина, разпространена интензивно и умишлено.

Предполагаемото връчване на руското досие за ваксини в EMA циркулира поне от 29 януари, заблуждаваща новина, разпространена първо от руските медии, а по-късно повтаряна ден след ден в много европейски медии. Лавината набра сила от 2 февруари, когато списание The Lancet публикува резултати на „Спутник V“.

Измамата се е разпространила и чрез социалните мрежи, един от предпочитаните канали, според Брюксел, за кампаниите за дезинформация, които руските власти периодично стартират, за да се опитат да дестабилизират ЕС или да подкопаят поне доверието в общността към институциите й.
 

Ваксината "Спутник" е рекламирана от руската държава през всички възможни канали по цял свят, като критиците й са обвинявани в "русофобия"
Gulliver/Getty Images

Руснаците промотират ваксината си по света, а вкъщи с нея е ваксинирано едва 2,7% от собственото население 

В този случай обаче кампанията цели по-скоро да окаже натиск върху EMA да ускори евентуалното даване на зелена светлина, стъпка, която би отворила пред Русия възможността за широко производство на препарата на европейска земя.

EMA напразно се опитва да изясни евентуалното объркване, като отрича отново и отново за предполагаемата процедура за одобрение пред всички журналисти, обърнали се към Агенцията за новината. Европейският здравен орган дори трябваше да излезе с изявление миналата сряда, за да уточни, че не е получил никакво искане от руския изследователски център „Гамалея“, който е разработил „Спутник V“. Въпреки това заблудата продължава да се разпространява неудържимо.

Руският фонд за директни инвестиции (Российский фонд прямъх инвестиций - РФПИ), държавният фонд на Руската федерация, който финансира ваксината и се занимава с регистрирането и договорите със страните, допринесе за информационната зараза. Като повтаря отново и отново, че вече е представил искането, и настоятелно призова EMA да ускори процедурата. Говорител на фонда се позова на екранна снимка на предполагаемо заявление, подадено на уебсайт на Европейския съюз.

Снимката на екрана, пусната от руския фонд в профила му в Twitter, включва потвърждение за получаване на предполагаемото искане от 29 януари. Но въпросната процедура не се появява на уебсайта на EMA, а на страницата на мрежата на Ръководителите на агенции за лекарства (Heads of Medicines Agencies - HMA). Мрежата е форум, съставен от националните органи, EMA и Европейската комисия, и е посветен на координацията на регулаторните аспекти на сектора.

Москва е повдигнала обвинения срещу всяка критика - тези, които са поискали повече данни пред непрозрачността и конспирациите, като твърди, че „Спутник V“ се мери с двоен стандарт за това, че е руски продукт. И дори споменава за „русофобия“. Този петък Кирил Дмитриев, директор на руския фонд, увери, че конкурентите и различни политически сили се опитват да попречат на одобрението на ваксината на „Гамалея“.

"Много други компании, конкуренти, политически сили в много страни, се опитват да попречат на нашето одобряване", каза Дмитриев в интервю за държавния канал „Россия 24“. "Ние дори знаем, че няколко държави планират провокации срещу ваксината „Спутник V“, но ние се движим напред, и това е една от най-познатите ваксини в света“, добави той.

Увеличаване на производството

Вече има 27 държави, които са издали спешно разрешение за „Спутник V“, последната е Казахстан от този петък. Но в рамките на ЕС само Унгария даде зелена светлина на руската ваксина, разрешавайки използването й само на своя територия. Центърът „Гамалея“ и държавният фонд за директни инвестиции задължително се нуждаят от разрешението на EMA, ако искат да европеизират ваксината си.
 
Преобладаващото объркване около разрешаването й засенчи това, което, според източниците в индустрията, е най-големият проблем на Русия с нейната ваксина: производствената верига. Москва постигна целта миналия август да обяви първата в света ваксина, регистрирана много преди края на клиничните изпитания.

Но оттогава с нея е имунизирала само 2,7% от нейното население, по-нисък процент и от ЕС (4,3%) и почти наполовина по-малко от Испания (5%), чиито кампании започнаха едва в края на 2020 г. (от 27 декември).

Тези източници посочват, че закъсненията и противоречията около представянето на документите пред EMA няма да бъдат разрешени, докато Москва не реши всички производствени проблеми в ЕС и за ЕС.

За външния пазар по принцип са подписани споразумения, които ще дадат възможност за разработване на имунизации в Индия, Южна Корея или Казахстан. Но руската лаборатория от седмици търси сътрудничество с европейска фармацевтична компания, което може да й даде необходимите мускули за масово производство.

Германия има желание да си сътрудничи и една от нейните лаборатории, IDT Biologika, е пред евентуално споразумение за производство на „Спутник V“. Но без одобрението на EMA за руското лекарство, производството в Европа изглежда сложно, а маркетингът и комерсиализацията – невъзможни.

Дезинформацията и непрозрачността на данните и изследванията - нещо много обичайно в Русия, което днес обаче се сблъсква с глада за познания и с медийното отразяване – витаят от самото начало около „Спутник V“. И дори затрудни ваксинацията в Русия, където през декември 58% от гражданите са заявили, че няма да се ваксинират, "защото ваксината още не е готова и се опасяват от странични ефекти",  сочи проучване на независимия център „Левада“ (по-долу).
 
Въпреки че през последните седмици, особено след публикуването на доклада в The Lancet, има по-голям приток в имунизационните пунктове, където ваксината се прилага безплатно.

Понякога тази дезинформация дори достига и правителството, както когато заместник министър-председателят Татяна Голикова, отговаряща за действията срещу коронавируса, увери миналия декември, че алкохолът е противопоказен в продължение на 42 дни след имунизация със „Спутник V“. Което предизвика хиляди коментари.

Въпреки това едва ли има проучвания върху връзката между консумацията на алкохол и ваксините. И по-късно Институтът „Гамалея“ трябваше да се примири и да уточни, че препоръчаното - и това е посочено в инструкциите, изпратени до здравните центрове - е да не се пие три дни след инжектирането на всяка от двете дози.

Превод и редакция: DarikNews