Президентът Бъсеску иска Румъния да спазва критериите на Евросъюза
Президентът Бъсеску иска Румъния да спазва критериите на Евросъюза / снимка: Reuters, архив

Румъния не може да преговаря с Брюксел за прекратяване на европейското наблюдение на правовата държава в страната преди следващия доклад на Евросъюза, предвид отрицателните пунктове в сегашния. Това заяви президентът Траян Бъсеску, цитиран от БГНЕС.

Като се има предвид сегашният доклад, който засяга политиците, парламента, правителството и някои действия спрямо съдебните институции, ще можем отново да обсъдим темата (за спиране на наблюдението) след декемврийския доклад, ако успеем да убедим Брюксел, че в страната няма вече атаки срещу съдебната система, каза Бъсеску на пресконференция.

След като се присъедини към ЕС през 2007 г., Румъния пое ангажимента да засили борбата срещу корупцията и в тази област е под наблюдението на Евросъюза.

В шестмесечния си доклад, който излезе в сряда, Брюксел изтъква, че Букурещ има още много да направи, за да оздрави съдебната си система и да сложи край на корупцията и призовава министрите и депутатите да бъдат почтени.

Председателят на румънския Сенат и съпредседател на управляващата коалиция Крин Антонеску заяви, че Букурещ би трябвало да обсъди с Брюксел какво трябва да се направи, за да може този спорен механизъм (за наблюдение) да приключи.

Оставането за неопределен период на Румъния под механизма за наблюдение е нещо, което вреди на страната, добави той.

От своя страна Бъсеску, който желае равнището на правовата държава в Румъния да достигне желаното от ЕС, за да се премахне наблюдението, определи публикувания в сряда доклад като "солиден и сериозен".

Той каза, че Румъния трябва да вземе под внимание изразените становища и да работи за отстраняване на онова, което е сметнато за отрицателно.

Не защото Комисията иска това от нас, а защото това са критериите на Евросъюза, които ние сме се задължили да зачитаме, подчерта той.

Бъсеску уточни, че той още преди прекратяване на правомощията му през юли за повече от месец, е стартирал дискусии за спиране на наблюдението върху румънското правосъдие с генералната секретарка на Европейската комисия Катрин Дей и председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.

Румънският президент смята, че Румъния е на правилния път към оздравяване на съдебната си система.